Frank Wiersema is een fotograaf die erin gespecialiseerd is om in foto’s weer te geven hoe het leven vroeger was. Vanwege zijn passie voor en kennis over de prehistorie, lag een samenwerking met het Hunebedcentrum voor de hand. Frank Wiersema en het Hunebedcentrum delen namelijk dezelfde visie; het leven van de Hunebedbouwer, waar veel mensen niet echt een beeld bij hebben, levendig en tastbaar te maken.
In het najaar van 2017 heeft Frank samen met de mensen van het Hunebedcentrum in het Oertijdpark een kleine serie foto’s gemaakt die verschillende aspecten van het leven van de Hunebedbouwers laten zien.
In Noord-Nederland zijn de eerste permanente woningen gebouwd door de Hunebedbouwers. Het leven toen zal zich nog grotendeels buiten hebben afgespeeld, maar deze foto laat zien dat het ook binnenshuis vast best gezellig zal zijn geweest. Boven het centrale haardvuur wordt de vis en het vlees klaargemaakt en er wordt gekookt in het typische trechterbeker aardewerk. De kleinjes leren alvast graan malen. Een belangrijk deel van het dieet zal bestaan hebben uit bijvoorbeeld graanpap. Zoals je ziet zijn honden in deze tijd al gedomesticeerd.Het was niet altijd gezellig in deze tijd. Zoals in het museum is te zien, zijn ook sporen van geweld teruggevonden, zoals ingeslagen schedels.Waar de Hunebedbouwers precies in geloofden weten we niet. Wel zijn veel dingen teruggevonden die vermoedelijk zijn geofferd aan het water, zoals trechterbekers en schedels van dieren. De veenlijken (zoals het beroemde meisje van Yde) zijn waarschijnlijk ook geofferd, maar dat is pas veel later in de late bronstijd en ijzertijd gebeurd, door een heel andere cultuur.De Hunebedbouwers waren welliswaar de eerste boeren in Nederland, maar een deel van hun eten zal nog steeds gekomen zijn van de jacht en van het verzamelen van voedsel in het wild.Hunebedden zijn grafmonumenten. Zo’n Hunebed werd niet voor maar één persoon gebouwd. Men bleef mensen erbij begraven en zo werd een Hunebed nadat het gemaakt was vaak tot een paar honderd jaar gebruikt. Uit opgravingen weten we dat men als gebruik bijlen rood maakte met oker en pijlpunten bot kraste, wat we hier ook zien gebeuren.
Frank Wiersema
Frank Wiersema is in 2010 afgestudeerd aan de Fotoacademie Amsterdam met illustratieve fotografie. Hij vertelt graag verhalen en maakt het leven met zijn foto’s liefst wat interessanter dan het in werkelijkheid is. Al tijdens de opleiding ontwikkelde hij hiervoor een hyperrealistische stijl met een bijzonder oog voor detail. Na het afstuderen is hij zijn type productie toe gaan passen op zijn oude liefde: geschiedenis. Gaandeweg de samenwerkingen heeft hij een netwerk ontwikkeld binnen de levende geschiedenis en experimentele archeologie, zodat hij hoogwaardige producties op kan zetten die een gedetailleerd en levendig beeld van de geschiedenis geven, op een historisch correcte manier.