Het beroemde terracotta leger van China

0
4716

Bijna iedereen kent wel de beelden van de beroemde stenen krijgers opgesteld in rijen tussen blokken leem uit China. Het beroemde terracotta leger van China, in Xi’an, is een van de beroemdste archeologische fenomenen uit de archeologie. Ze zijn pas in 1974 door een paar boeren ontdekt bij het slaan van een put. Nog lang niet alles is ontdekt dus er valt nog veel te verwachten. Het gebied staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Het terracotta leger van Xi’an ligt in het district Lintong, niet ver van de stad Xi’an. Deze stad was ooit de hoofdstad van China en het eindpunt van de oostelijke zijderoute. In de Tangdynastie (618-907)  was het de grootste stad ter wereld.

Xi’an. Kaart Google Maps
Xi'an
De huidige stad Xi’an

Het mausoleum van Qin Shihuang

Keizer Qin Shihuang (259-210 v.Chr.) heeft een van de meest bijzondere bouwwerken op aarde nagelaten. Zijn mausoleum is door ongeveer 700.000 arbeiders gemaakt. Over het mausoleum is een enorme grafheuvel gebouwd, die nu 76 meter hoog is (was ooit 115 meter hoog). Rondom de grafheuvel stond ooit een dikke muur waarbinnen tempels en allerlei gebouwen stonden. Binnen de muren zijn veel putten gevonden met grafgeschenken. Het mausoleum is nog nooit geopend en het is ook niet bekend waar de ingang is. Volgens de verhalen liggen er veel ‘boobytraps’ en andere gevaren verscholen waardoor er veel angst is om het graf te openen. Maar, de nieuwsgierigheid neemt met het jaar toe dus het zal een keer gebeuren….. Het wachten is op de juiste technieken.

De eerste terracotta beelden van Xi’an

In de directe omgeving van het mausoleum van Qin Shihuang (de eerste keizer van China) vonden boeren in de leem de eerste terracotta beelden van soldaten uit de Qin-periode (221-206 v.Chr.). Na deze eerste vondsten hebben archeologen nog heel veel nieuwe sleuven met beelden gevonden. Het hele complex rondom het mausoleum is 35 km2. Centraal ligt de grafheuvel met de nog niet blootgelegde tombe van de keizer. Daaromheen, in een straal van 16 km liggen de sleuven.

Het terracotta leger van China
Het terracotta leger van Xi’an

Sleuven met terracotta beelden

De beroemde beelden liggen ongeveer 1,5 kilometer ten oosten van de grafheuvel. De sleuven zijn door muren van elkaar gescheiden en beslaan een gebied van ongeveer 22 km2. De sleuven zaten helemaal vol beelden: 130 houten strijdwagens, 600 terracotta paarden en meer dan 8000 beelden van krijgers met een grote hoeveelheid echte bronzen wapens. Alle sleuven zijn naar het oosten gericht.

Sleuven met andere objecten

In 1980 werden in een sleuf niet alleen terracotta beelden gevonden maar ook bronzen rijtuigen. In de directe omgeving vonden de archeologen in achttien sleuven met dieren en vogels, en dertien sleuven met beelden van slaven en dienaren. Men denkt dat dit symbolisch de keizerlijke jachtgronden moeten voorstellen. Buiten het grafcomplex werden nog eens 93 sleuven gevonden. Daarin werd aardewerk, ijzeren werktuigen, beelden van wagenmenners en skeletten van paarden gevonden.

Het terracotta leger van China
Het terracotta leger van Xi’an

De kunstenaars

Er zijn namen gevonden van 85 kunstenaars die allen een groep helpers en leerlingen in dienst hadden. Het waren kunstenaars op hoog niveau. De beelden zijn tot in detail nagemaakt, ieder beeld is anders. De details zijn verbluffend wat tot uiting komt in de houding, de haardracht, de kleding en de gelaatstrekken waardoor zelfs de etnische achtergrond kan worden herleid.

Museum

Op het terrein staat een museum waar het verhaal en de terracotta beelden te zien zijn.

Op youtube staan een aantal leuke filmpjes. Bijv:

Vind de locatie op een van onze interactieve kaarten. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.