Onze lezers van het Hunebednieuwscafe wezen ons op een artikel in de Trouw van woensdag 8 mei 2018: Het verleden in zwart-witte vlekken door Monica Wesseling pp 8-9. In dit artikel zet zij uiteen wat kiezelwieren zijn en hoe zij mogelijk archeologisch onderzoek kan verbeteren.
Wat zijn kiezelwieren of diatomeeën?
Kiezelwieren of diatomeeën zijn algen met een grootte van maximaal 0.2 mm. Overal waar het vochtig is, zijn kiezelwieren te vinden. Welke kiezelwieren je kunt vinden is afhankelijk van waterkwaliteit (schoon – verontreinigd, zoet tot zout, soort grond (klei, veen). De meeste kiezelwieren vind je in zout water. De kiezelwieren vormen prachtige bouwseltjes van silica (kiezel). In totaal kennen we ruim 200.000 soorten en in Nederland ongeveer 2.000 soorten. Bijzonder, zeldzaam en heel bekend zijn de zogenaamde sieralgen. Deze kiezelwieren komen voor in zeer zuiver, dus niet verontreinigd water en worden zo genoemd vanwege hun prachtige vormen. In sommige vennen en waterrijke natuurgebieden komen ze gelukkig weer in toenemende mate voor.
Lagen diatomeeën
Wat vertellen kiezelwieren?
Kiezelwieren tonen aan hoe een landschap is ontstaan, wat de invloed van de mens was, tonen aan hoe de zeespiegel steeg, en ga zo maar door… In plaats van te kijken naar landschappen in andere landen kan nu een goede reconstructie worden gemaakt van het landschap van vroeger…
Inmiddels worden de eerste resultaten geboekt bij Earth integrated archaeology… Meer weten lees het fascinerende artikel…
https://www.trouw.nl/groen/deze-algen-tonen-hoe-de-zeespiegel-in-het-verleden-steeg-~af7477b3/