Kiezelwieren vertellen het verhaal van de prehistorie

0
1834
Kiezelwieren. By Prof. Gordon T. Taylor, Stony Brook University (corp2365, NOAA Corps Collection) [Public domain], via Wikimedia Commons.

Onze lezers van het Hunebednieuwscafe wezen ons op een artikel in de Trouw van woensdag 8 mei 2018: Het verleden in zwart-witte vlekken door Monica Wesseling pp 8-9. In dit artikel zet zij uiteen wat kiezelwieren zijn en hoe zij mogelijk archeologisch onderzoek kan verbeteren.

Haeckel Diatomea

Wat zijn kiezelwieren of diatomeeën?

Kiezelwieren of diatomeeën zijn algen met een grootte van maximaal 0.2 mm. Overal waar het vochtig is, zijn kiezelwieren te vinden. Welke kiezelwieren je kunt vinden is afhankelijk van waterkwaliteit (schoon – verontreinigd, zoet tot zout, soort grond (klei, veen). De meeste kiezelwieren vind je in zout water. De kiezelwieren vormen prachtige bouwseltjes van silica (kiezel). In totaal kennen we ruim 200.000 soorten en in Nederland ongeveer 2.000 soorten. Bijzonder, zeldzaam en heel bekend zijn de zogenaamde sieralgen. Deze kiezelwieren komen voor in zeer zuiver, dus niet verontreinigd water en worden zo genoemd vanwege hun prachtige vormen. In sommige vennen en waterrijke natuurgebieden komen ze gelukkig weer in toenemende mate voor.

Lagen diatomeeën

Afgestorven skeletjes vormen na heel lange tijd soms dikke lagen in allerlei zoetwatermeren. Deze lagen worden ontgonnen, vroeger ook in Nederland bij Renkum. Tegenwoordig wordt het heel veel gewonnen in Noord-Denemarken (limfjord) en ook in Frankrijk. Het wordt gebruikt in tandpasta, als een soort schuurmiddel voor in de keuken en ook als polijstmiddel. Dit fossiele diatomeeënaarde noemt men ook wel kiezelgoer.

Haeckel Diatomea

Wat vertellen kiezelwieren?

Kiezelwieren tonen aan hoe een landschap is ontstaan, wat de invloed van de mens was, tonen aan hoe de zeespiegel steeg, en ga zo maar door… In plaats van te kijken naar landschappen in andere landen kan nu een goede reconstructie worden gemaakt van het landschap van vroeger…

Inmiddels worden de eerste resultaten geboekt bij Earth integrated archaeology… Meer weten lees het fascinerende artikel…

https://www.trouw.nl/groen/deze-algen-tonen-hoe-de-zeespiegel-in-het-verleden-steeg-~af7477b3/

Kiezelwieren. By Prof. Gordon T. Taylor, Stony Brook University (corp2365, NOAA Corps Collection) [Public domain], via Wikimedia Commons.
Met dank aan Harrie Huisman voor alle informatie!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.