Maes Howe (Orkney, Schotland)

0
1476
Maeshowe (fotografie Eva Hopman)

Op Mainland (Orkney, Schotland) ligt Maeshowe, een graf uit de steentijd. Dit graf staat op de lijst van UNESCO Werelderfgoed als onderdeel van Hart van Neolitisch Orkney. Het graf is 5.000 jaar geleden gebouwd. Howe betekent heuvel in het Oudnoors, maar wat Maes betekent is niet duidelijk.

Maeshowe
Maeshowe (fotografie Eva Hopman)

Maeshowe

De grafheuvel heeft een diameter van 35 meter en een hoogte van 7 meter. De ingang naar de grafkamer heeft een lengte van 10 meter. De kamer is bijna 5 meter in diameter en vierenhalve meter hoog.

Maes Howe
Doorsnedes van de Maes Howe. Fantoman400 at English Wikipedia [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], from Wikimedia Commons.

Licht op de kortste dag

De ingang is zo gericht dat drie weken voor 21 december en drie weken na 21 december het licht naar binnen schijnt en de achterkant van de grafkamer wordt verlicht.

Orkneyinga Saga

Deze legende vertelt dat in 1153 de viking met de naam Harald Maddadarson en zijn 100 mannen het graf openden op zoek naar schatten. Acht schetsen en 30 runeninscripties zijn het bewijs en vertellen het verhaal. Buiten Scandinavië bevat deze site de grootste collectie aan runeninscripties.

Adres

Ireland Rd, Stennes, Stromness KW16 3LB, Verenigd Koninkrijk

Bronnen

Wikipedia

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.