Midhowe Broch (Orkney, Schotland)

0
1054
Midhowe Broche
Midhowe Broche by the sea (photography Eva Hopman).

Aan de zuidkust van het eiland Rousay (Orkney, Schotland) ligt een zogeheten broch: Midhowe Broch. Een broch is een ronde, stenen toren uit de ijzertijd waarvan de muur bestaat uit twee concentrische wanden, soms meer dan 10 meter hoog. Het woord broch komt nog altijd terug in het woord burcht. Dit gebouw, de Midhowe Broch op Orkney, komt uit de ijzertijd. Het ligt acht kilometer ten westen van Trumland en ligt niet ver van de Midhowe Chambered Cairn.

Midhowe Broche gelegen aan zee gezien vanuit het oosten (fotografie Eva Hopman).

Locatie & nederzetting

Tussen de broch en de rest van het eiland liggen twee greppels en waarschijnlijk lag hier een aarden wal tussen. Later is een massieve stenen wal gebouwd in de buitenste greppel, een soort voorwerk. De ingang door het voorwerk bevond zich aan de zuidelijke zijde. Rond 100 n.Chr. breidde de broch zich uit tot een nederzetting met huizen, bijgebouwen en tuinen.

orkney
De ingang van de broch ligt aan de westzijde (fotografie Eva Hopman).

Midhowe broch

Deze broch is zo’n 2200 jaar geleden, in de ijzertijd, gebouwd. In latere tijden is het gebouw verstevigd. Rond 100 n.Chr. zijn meerdere gebouwen neergezet en zo’n 1800 jaar geleden werd de broch aangepast zodat twee woongedeeltes ontstonden. De broch is opgegraven tussen 1930 en 1933 door werklui onder leiding van Walter Grant (landeigenaar). Er is toen een zeemuur aangelegd om het bouwwerk te beschermen. De broch is bijna rond met een diameter van 18 meter en een hoogte van maximaal 4,3 meter. Van binnen heeft het gebouw een diameter van bijna 10 meter. Het type is een zogeheten ‘ground-galeried broch’: de broch bestaat uit twee wanden op de begane grond. Aan de westzijde was een toegang: 1,9 meter hoog en 1,1 meter breed. Deze doorgang had twee deuren: een aan het begin en de ander twee meter verderop. In het gebouw zijn resten van wanden, haarden, een kelder en waterreservoir gevonden en zelfs een trap. In de ijzertijd is de broch voor een gedeelte ingestort en daarna verstevigd.

orkney
Midhowe Broch (fotografie Eva Hopman).
orkney
Midhowe Broch (fotografie Eva Hopman).
orkney
Midhowe Broch (fotografie Eva Hopman).

Bijzondere vondsten

Uiteraard zijn de eerder genoemde kelder, trap en waterreservoir (vulde zich met een bron) bijzondere vondsten. Ook is een steen gevonden in het noordoosten waarbij zogeheten cup en ring marks zijn aangebracht zo’n 3.000 jaar geleden. De vondsten maken duidelijk dat spinnen, weven, oogsten van graan, handeldrijven en metallurgie (brons en ijzer) plaats vond. De haard van de smidse is zelfs gevonden. Bewijs voor handel zijn de Romeinse importen. Ook zijn botten van huisdieren en wilde dieren gevonden. Een bijzondere vondst zijn de bekers gemaakt van walvisbot.

orkney
Midhowe Broch, Rousay, Orkney, Schotland – zuidelijk deel van het interieur. Door Otter [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) undefined CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons.

Adres

Midhowe Broch
Orkney KW17 2PS,
Verenigd Koninkrijk

Bronnen

Wikipedia

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.