De gewone ossentong: verfplant

0
1684

Tot het geslacht Anchusa behoren ruim 40 soorten. In Nederland komen drie soorten voor: Geelwitte ossentong (Anchusa ochroleuca), Gewone ossentong (Anchusa officinalis) en Kromhals (Anchusa arvensis). Opvallend zijn de blauwe bloemen.

Anchusa officinalis - harilik imikas Keila
Anchusa officinalis. By Ivar Leidus [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons.

Anchusa officinalis

Anchusa officinalis wordt maximaal 80 cm hoog en bloeur met paarse tot blauwe bloemen met veel nectar voor bijen. Van oorsprong komt de plant voor in Oost-Azië, maar de mens heeft de plant naar Centraal-Europa gebracht en inmiddels is de plant in Nederland te vinden als vrij zeldzaam. De vaste plant is te vinden in akkers, bermen, duinen, weilanden en braakliggende delen en houdt van kalkhoudende grond. De wortel van de plant levert een verfstof op voor textiel. Bij een temperatuur rond de 70 graden wordt de wol paarsgrijs van kleur en bij hogere temperaturen grijs.

Common Bugloss in early June
Gewone ossentong. By Betty Cai [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.