Oudste brood ooit gevonden

0
1691
photo credit: COURTESY WEITZMAN INSTITUTE OF SCIENCE

Tijdens een archeologische opgraving in Noordoost Jordanië is platbrood gevonden van 14.400 jaar oud. Dat is verreweg het oudste brood ooit gevonden.

Het is een zeer bijzondere vondst omdat dit maar liefst 4000 jaar ouder is dan het oudste brood daarvoor. Het brood is gemaakt in de tijd van jager-verzamelaars en dus ver voor de eerste boeren in het gebied aanwezig waren. Het is niet het brood zoals we dat nu kennen maar het zijn harde platte broden.

Dit laat zien dat de jager-verzamelaars al granen oogsten, graan bewerkten en maalden om vervolgens brood van te maakten. Deze granen stonden niet in akkers zoals later bij de boerenculturen wel het geval was maar werden verzameld in een groot gebied. Dit zijn de wilde varianten van granen die later gedomesticeerd werden zoals emmertarwe, eenkoorn en haver.

De site waar dit brood gevonden is heet Shubayga 1 en is gelegen in de Zwarte Woestijn in Noordoost Jordanië. In dit gebied doen onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen, de University College London en de Universiteit van Cambridge al langer onderzoek naar de zogenaamde Natufian jager verzamelaars. Het is bijzonder dat dit volk naast het nomadenbestaan toch grotendeels op een vaste plek woonde.
Door deze vondst wordt duidelijker hoe vanuit de jager-verzamelaars cultuur stap voor stap de eerste boerenculturen opkwamen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.