Ring of Brodgar in Orkney (Schotland)

0
1331
Ring of Brodgar (fotografie Eva Hopman).

De Ring van Brodgar is deel uit van het UNESCO Werelderfgoed Heart of Neolithic Orkney en staat sinds 1999 op deze lijst. Deze henge en stenen cirkel ligt bijna 10 kilometer ten noordoosten van Stromness op het eiland Mainland (grootste eiland van Orkney, Schotland). Deze bijzondere site is zo’n 4.500 tot 4.000 jaar geleden gebouwd tussen twee meren: het Meer van Stennes en het Meer van Harray.

Ring of Brodgar (fotografie Eva Hopman).

Stenen cirkel & henge

De combinatie van een henge en stenen cirkel is bijzonder. De stenen cirkel met een doorsnede van ruim 100 meter heeft bestaan uit 60 stenen waarvan nu nog 27 zijn te  zijn. Op de stenen zijn vijf Noorse runen te vinden die samen de naam Bjorn vorm, maar ook een kruis. Ten zuiden en westen staan de grootste stenen en ten zuidoosten ligt een bijzondere steen: de Comet Stone, klik hier voor het verhaal achter deze steenOm de cirkel heen ligt een greppel of henge met een oorspronkelijke diepte van 3 meter, een breedte van 9 meter en een omtrek van bijna 400 meter. De henge is uitgesneden in zandstenen plateau.

Steen met Noorse runen van de Ring of Brodgar (fotografie Eva Hopman).

Volksverhaal

Volgens de volksverhalen zou de stenen cirkel zijn ontstaan door dansende reuzen die tijdens de zonsopgang zijn versteend. De ‘cometstone’ zou de viool- of fluitspeler zijn.

Ring of Brodgar (fotografie Eva Hopman).

Adres

Ring of Brodgar
B9055, Stromness KW16 3JZ, Verenigd Koninkrijk

Bronnen

Wikipedia

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.