Sammallahdenmäki, grafveld in Finland met werelderfgoedstatus

0
1154

Sinds 1999 staat het grafveld van Sammallahdenmäki in Finland op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en is te plaatsen in de bronstijd. Sammallahdenmäki is een heuvel met daarop 33 stenen graven of zogeheten cairns in een gebied van 36 hectares. De heuvel ligt in een mosrijk gebied in de gemeente Lappi (Rauma in Lager Satakunta) in het westen van Finland. De plek ligt tussen de steden Rauma en Tampere, maar in de bronstijd zal het gebied aan de zee hebben gelegen. In de negentiende eeuw zijn schatgravers actief geweest, maar de sites zijn gelukkig zeer goed bewaard gebleven.

Kaart Google Maps
Sammallahdenmäki grafveld uit de bronstijd
Sammallahdenmäki . By Västgöten [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons.

De cairns van Sammallahdenmäki

Zo’n 3.000 geleden werden deze graven gebouwd, namelijk tussen 1.500 v.Chr. en 500 v. Chr. Vanaf het begin van de vroege bronstijd is de plek gebruikt om graven te bouwen en is de site de plaats om meer te weten te komen over de bronstijd in Finland en de rituelen rondom graven in de bronstijd. De cairns liggen in clusters bij elkaar en inmiddels zijn acht opgegraven: zes cairns uit de bronstijd en twee uit de vroege ijzertijd, o.a. door archeoloog Högman in 1891. De stenen cairns van graniet zijn typische voorbeelden van de bronstijdculturen in het westen van Europa. Op basis van de vorm en grootte worden deze graven ingedeeld: lage, ronde en smalle cairns, grote heuvelachtige cairns en ronde cairns met stenen cirkels. Twee cairns vallen op: Kirkonlaattia (kerkenvloer) en Huilun pitkä raunio (de lange ruine van Huilu). De Kirkonlaattia is een lange vierkante cairn met een diameter van 18 tot 19 meter met een platte top en deze vorm is uniek in Scandinavie . Ook Huilun pitkä raunio is ovaal en langwerpig van vorm (24 meter lang en 8 meter breed) en lijkt in fasen te zijn vergroot. De cairns zijn meer dan graven, ze zijn ook herkenningspunten in het landschap.

Grafveld bronstijd in Finland
Kirkonlaattia. By Västgöten [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons.
Sammallahdenmäki finland
Sammallahdenmäki. By Västgöten [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons.

Adres

Sammallahdentie, 27230 Rauma, Finland

Bronnen

UNESCO

Finnish heritage agency

Wiki

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.