Slangen, kikkers, padden en salamanders in het Oertijdpark!

0
1921
Kikker (fotografie Jacqueline Speelman).

In het Oertijdpark en ons terrein zijn op twee plaatsen water te vinden, namelijk de gracht bij de Keientuin en het veenmoeras bij het Tempeltje van Bargeroosterveld. Bijgevolg trekken deze plekken nieuwe bezoekers, waaronder reptielen en amfibieën: kikkers, padden en salamanders. In dit artikel vertellen we welke van deze dieren we hebben waargenomen.

ringslang
De ringslang. By Piet Spaans [CC BY-SA 2.5 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5)], from Wikimedia Commons.

Reptielen Oertijdpark: Slangen

In Nederland zijn drie soorten slangen te vinden: de adder, de gladde slang en de ringslang, waarvan de ringslang bij ons is waargenomen. Bij de gracht in de Keientuin lag hij lekker in een bult bladeren. Helaas hebben we geen foto kunnen maken.

Groene kikker bij het Hunebedcentrum
Bruine kikker. Fotografie door Jacqueline Speelman.

Amfibieën: kikkers

In Nederland kennen we de bruine kikker, de meerkikker, middelste groene kikker, heikikker, poelkikker, boomkikker, de gewone pad, de rugstreeppad en de knoflookpad. De geelbuikvuurpad en vroedmeesterpad leven in de provincie Limburg. Bij ons in het Oertijdpark hebben we tot nu toe alleen de bruine kikker en poelkikker waargenomen.

Groene kikker bij Hunebedcentrum
Bruine kikker. Fotografie door Jacqueline Speelman.

Amfibieën: Bruine kikker

In de keientuin zit de Bruine Kikker. Tijdens de paartijd maken ze een aantal dagen lang een flink kabaal. De net uitgekomen kikkervisjes (of donderkopjes) blijven eerst een paar dagen stilletjes aan de kikkerdril of tussen de vegetatie hangen om nog een beetje te groeien. Na een paar dagen is het staartje sterk genoeg om er mee te kunnen zwemmen. Kikkervisjes eten algen. Na het uitkomen eten de kikkervisjes de algen in en op de dril zelf, daarna de algen op andere plekken in de sloot.

European Common Frog Rana temporaria
Bruine kikker. By Richard Bartz, Munich aka Makro Freak Image:MFB.jpg [CC BY-SA 2.5 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5)], from Wikimedia Commons.

Vijanden van de bruine kikker

Mogelijk heeft dat kabaal ook de ringslang aangetrokken. Wanneer de kikkers aan het paren zijn, is het ook het moment voor een koppel eenden om aanwezig te zijn. Zij slobberen de kikkerdril op als een zwemmend buffet. Niet alleen eenden maar eigenlijk bijna alle slootdiertjes eten kikkerdril, waaronder vlokkreeftjes en de kleine watersalamander. Maar gelukkig zetten de kikkers zoveel eieren af dat er altijd wel kikkervisjes uitkomen.

Ook de groene kikker – kijk naar de kikkerdril

Aan de kikkerdril kun je zien welke dieren er in het water zitten. Padden maken lange snoeren van dril. Het dril van kikkers zijn dikke klonten van eitjes. De kikkerdril van de Groene Kikker zakt naar de bodem en de dril van de bruine blijft aan het oppervlak liggen. In de keientuin kun je de dril van de Bruine Kikker in maart of april dan ook goed zien drijven. In het vennetje van het park zit de Groene Kikker kun je in mei in het ondiepe water zien liggen.

Rana.temporaria.eggs
Eierklomp van de bruine kikker. James Lindsey at Ecology of Commanster [CC BY-SA 2.5 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5) or CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons.

Bruine of Groene kikkers

De Bruine en Groene kikkers zijn lastig uit elkaar te houden. De Groene Kikker kan bruin zijn en de Bruine Kikkers is soms groen. Zonder de kikkers te vangen kun je toch het verschil zien. De Bruine Kikker heeft een duidelijke donkerbruine vlek achter zijn oog.

Rana arvalis.2006-04-23.uellue
Bruine vorm van de poelkikker. By Dieter Weber (User:Uellue) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC BY-SA 2.5 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5)], from Wikimedia Commons.

Groene kikker

Van de Groene Kikkers heb je ook een aantal verschillende soorten: de Meerkikker, Poelkikker en Bastaardkikker. In het park kom je de Poelkikker tegen.

PelophylaxLessonaeAmplex
Poelkikker. I, Viridiflavus [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC BY 2.5 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.5)], from Wikimedia Commons.

Padden

Naast kikkers hebben we in Nederland ook een aantal verschillende padden, maar in het oertijdpark zul je alleen de gewone pad kunnen tegenkomen. Het belangrijkste verschil tussen kikkers en padden is dat kikkers het liefst in water leven en padden op het land. Je kunt padden dan ook vooral tegenkomen op vochtige plekken: tussen de bladeren en tussen stenen- en houtstapels. Bovendien verschillende de kikkers en padden van elkaar doordat padden ook een wrattige huid hebben die kikkers vaak niet hebben.

2007-03-31,11, Erdkröte
De gewone pad. By JKL-Foto [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC BY-SA 2.5 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5)], from Wikimedia Commons.

Salamanders

In Nederland kennen we de kleine watersalamander, de vuursalamander, alpenwatersalamander, de kamsalamander en de vinpootsalamander en bovendien is op de Veluwe inmiddels ook de exoot de Italiaanse kamsalamander waargenomen. Op ons terrein is de kleine watersalamander gezien.

Triturus vulgaris maennchen
De kleine watersalamander. By Kristian Peters — Fabelfroh 16:30, 26 October 2007 (UTC) (photographed by Kristian Peters) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via Wikimedia Commons.

Op expeditie

Slangen, kikkers en salamanders in het Oertijdpark! Met een beetje geluk kom je ze tegen.

Kom je een amfibie tegen op het park die we niet in het artikel hebben genoemd? Maak een foto en stuur hem op naar communicatie@hunebedcentrum.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.