Taversöe Tuick Chambered Cairn (Orkney, Schotland)

0
993
Taversöe Tuick Chambered Cairn (fotografie Eva Hopman).
Aan de zuidkant van het eiland Rousay (Orkney, Schotland) ligt een graf uit de nieuwe steentijd: Taversöe Tuick Chambered Cairn. De cairn is in compartimenten oftewel kamers verdeeld en is 5.000 jaar geleden gebouwd. In 1898 is dit graf ontdekt, maar pas in 1937 werd het graf uitgegraven. Om het te beschermen werd het graf voorzien van een dak. De naam zou komen van Oudnoorse woorden, namelijk tuick of tooack zou komen van þúfa wat heuvel betekent en taversöe zou komen van taiverso, waar de o staat voor haugr watheuvel betekent. Het woord taiver kan twee oorsprongen hebben, namelijk tafr (offer) of taufr (magie of betovering).
Taversöe Tuick Chambered Cairn
Taversöe Tuick Chambered Cairn (fotografie Eva Hopman).

Taversöe Tuick Chambered Cairn 

De cairn heeft een diameter van negen meter en behoort tot het type Orkney-Cromarty. Het graf bestaat eigenlijk uit twee graven, waarbij de grootste bestaat uit twee grafkamers boven op elkaar: drie grafkamers in totaal. Bij de bouw van het grootste graf zijn de twee grafkamers tegelijk gebouwd, de kamers hebben elk hun eigen ingang.

Taversöe Tuick Chambered Cairn
De grafkamer bovenste kamer van bovenaf gezien.

De bovenste kamer

Aan de noordzijde is de toegang naar de bovenste kamer. De toegang naar de kamer is 3,4 meter lang, 0,9 meter breed en 0,9 meter hoog. Deze kamer van bijna 5 meter bij bijna 2 meter ligt gelijk aan het grondniveau nu. In de kamer zijn botten van crematies gevonden van minimaal een volwassen persoon en een kind. De kamer is verdeeld in twee delen. Inmiddels kun je via een gat in de vloer van de bovenste kamer naar de onderste kamer, maar in de nieuwe steentijd was dit niet mogelijk.

Taversöe Tuick Chambered Cairn
Taversöe Tuick Chambered Cairn – gat van bovenste kamer naar onderste kamer (fotografie Eva Hopman).
Taversoe Tuick Chambered Cairn
De ingang op het zuiden voor de onderste kamer – in de nieuwe steentijd de enige manier om hier te komen. By Otter [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons.

De onderste kamer

Via de zuidzijde is de onderste kamer bereikbaar. Deze kamer was verdeeld in vieren met in elke ruimte stenen banken. De toegang was 6 meter lang en deze gang werd hoger en breder richting de kamer (hoogte van 0,6 meter naar 1,2 meter en breedte van 0,4 naar 0,6 meter). De kamer in de vorm van een rechthoek was bijna 4 meter bij anderhalve meter en de hoogte was anderhalve meter. In het toegangsgedeelte zijn crematieresten gevonden en in de kamer menselijke botten van minimaal drie personen.

Taversoe Tuick Chambered Cairn
Onderste kamer met de stenen banken. By Otter [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons.

De kleine tombe

Naast de toegang van de onderste kamer bevindt zich een klein graf met een peervormige kamer in vier delen opgedeeld. De kamer is 1,6 lang bij 1,1 breed bij 0,85 meter hoog. Er is geen botmateriaal aangetroffen, maar wel drie potten. Deze kamer is verbonden met een smalle verbinding van 6 – 46 cm met de onderste kamer. De functie is onduidelijk: het kan een opslag voor offers zijn of een soort orakel, een plek om met de voorouders te praten.

Taversoe Tuick Chambered Cairn
Toegang naar het kleine graf. By Otter [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons.

Adres

Bronnen

Wikipedia

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.