Verfhout: Roodhout, Blauwhout en Geelhout

0
2710
By Kurt Stüber [1] [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via Wikimedia Commons

Verfhout is een verzamelnaam van houtsoorten die een kleurstof opleveren. Na het raspen kan een aftreksel worden gemaakt: de kleurstof. Er zijn verschillende soorten: roodhout, blauwhout en geelhout. Geelhout komt van de boom Cladrastis lutea, maar laten we verder buiten beschouwing

Crooked Tree Lodge 03
Blauwhout. By Cephas [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons.

Blauwhout

Blauwhout oftewel campêchehout is gemaakt van het kernhout van Haematoxylon campechianum, een boom uit Midden- en Zuid-Amerika. Van de zeventiende tot de 19e eeuw was de boom belangrijk als leverancier van een natuurlijke kleurstof voor het verven van textiel in Europa. De kleurstof geeft paarse tot blauwe tinten, maar zijn niet lichtecht en verbleken bij het wassen. De plant levert hematoxyline wat wordt gebruikt bij medisch onderzoek, maar ook de bast en bladeren worden in de medische wereld toegepast. De kleurstof werd gebruikt op textiel en papier.  Ook werd een extract van de kleurstof gebruikt als PH-indicator.

Caesalpinia echinata - Jardim Botânico de São Paulo - IMG 0261
Roodhout. By Daderot [Public domain], from Wikimedia Commons.

Roodhout

Roodhout of brazielhout komt van de boom Guilandina echinata. Deze boom met een maximale hoogte van 15 meter groeit inheems in Brazilië. Inmiddels is de boom zeldzaam en wordt bedreigd met uitsterven. De naam van Brazilië is afgeleid van de naam van het hout. De kleur van het hout is oranje, maar door zonlicht wordt het hout rood van kleur. Het duurzame hout heeft een fijne nerf en wordt gebruikt in knoppen, handvatten en strijkstokken. Van de 16e tot de 19e eeuw werd het gebruikt in de verfindustrie en verwerkt vanwege het pigment: braziel. Braziel was ook een textielverf.

Caesalpinia echinata Tree 3
Roodhout. By mauroguanandi [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.