Vergeet-mij-nietje: een bloem om niet te vergeten

0
3434

Tot het geslacht Vergeet-mij-nietje (Myosotis) horen tientallen soorten. De naam komt van de Griekse woorden muis (mus) en oor (otis).  Deze naam is te danken aan de vorm van het blad. De wetenschappelijke naam voor het vergeet-me-nietje mag dan wel muizenoor betekenen, de nederlandse naam Muizenoor is al vergeven aan een andere plant, zie Havikskruid. De Nederlandse naam komt van het volgende verhaal uit de middeleeuwen. Een ridder ging wandelen langs de rivier met zijn geliefde en viel tijdens het plukken van bloemen in het water door het gewicht van het harnas. Terwijl hij verdronk, gooide hij de bos bloemen naar zijn liefde en riep: “Vergeet mij niet”.

De bladeren die lijken op muizenoortjes.
De bladeren die lijken op muizenoortjes.

In Nederland komen de volgende soorten voor: Akkervergeet-mij-nietje (Myosotis arvensis), Veelkleurig vergeet-mij-nietje (Myosotis discolor), Zompvergeet-mij-nietje (Myosotis laxa subsp. cespitosa), Ruw vergeet-mij-nietje (Myosotis ramosissima), Moerasvergeet-mij-nietje (Myosotis scorpioides subsp. scorpioides), Weidevergeet-mij-nietje (Myosotis scorpioides subsp. nemorosa), Stijf vergeet-mij-nietje (Myosotis stricta) en Bosvergeet-mij-nietje (Myosotis sylvatica). De soorten lijken op elkaar met de kleine blauwe bloemen met gele hartjes.

Prachtige eetbare bloemen.
Prachtige eetbare bloemen.

Gebruik van prehistorie tot nu

De bloemen zijn eetbaar en neutraal van smaak. Van maart tot september bloeit de plant. Als medicinale plant is de plant in gebruik sinds de middeleeuwen. De plant zou werken bij tuberculose. De bloem wordt gezien als romantisch en tragisch en is een symbool van trouw, eenvoud en oneindige liefde.

Vergeet-mij-nietje.
Vergeet-mij-nietje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.