west kennet
west kennet

Tweehonderd jaar voordat de hunebedden in Drenthe werden gebouwd is een langgraf gebouwd in het zuiden van Engeland in West Kennet. Dit gebeurde 3600 v.Chr. Dat is 400 jaar voordat de eerste beginselen op de plek van  Stonehenge, niet ver hiervandaan, werden gebouwd.

Langgraf van West Kennet. Kaart Google Maps

Tijdens archeologische opgravingen in 1859 en 1955-56 zijn 46 graven gevonden, varierend van babies tot oude personen. De botten lagen nogal verrommeld door elkaar en er waren ook diverse botten spoorloos. Er wordt gedacht dat de botten af en toe werden verwijderd tijdens periodes dat het monument werd aangepast en vergroot. Na de verbouwing werden de botten weer teruggelegd maar niet altijd op dezelfde plek. Door de loop van de tijd zijn de botten daardoor door elkaar komen te liggen. Onderzoek toont aan dat alle lichamen in een periode van 20 tot 30 jaar zijn overleden. In een latere periode is het graf ook gebruikt door andere volkeren waaronder het Klokbekervolk (Beaker culture). Zij hebben het graf helemaal vol gelegd met botmateriaal. Het langgraf is ongeveer 1000 jaar lang gebruikt.

Het langgraf ligt in een landschap dat vol ligt met prehistorische monumenten. Vanaf het graf zie je Silbury Hill liggen en even verderop ligt Avebury. De monumenten waren in de prehistorie met elkaar verbonden.

Het langgraf van West Kennet is een van de grootste van Engeland.

Het graf is toegankelijk.

Vorig artikelVaison-la-Romaine, een romeins paradijsje in Frankrijk
Volgend artikelComet Stone vlakbij de Ring of Brodgar
Harrie Wolters is algemeen directeur van het Hunebedcentrum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.