Orleaanboom: verfstof en smaakstof

0
1908
By Leonardo Ré-Jorge [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons

De kleurstof anatto komt van de orleaanboom of anattoboom. Deze boom (Bixa orellana) komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Van de zaden uit de vrucht wordt de kleurstof gehaald. De boom kan 10 meter hoog worden en bloeit met roze bloemen. De kleurstof is rood (of geel). Vroeger gebruikten de indianen de kleurstof om hun haar en huid te kleuren. In de 16e eeuw kwam de kleurstof ook in Europa en de kleurstof kan de wol (en ook katoen) geel en oranje kleuren.  Al in de 17e eeuw wordt de kleurstof gebruikt in Europa voor kaas. Vandaag de dag kan de kleurstof worden gebruikt in cosmetica (lippenstift), zeep en voedingsmiddelen. Onder de noemer E160b wordt de kleurstof verwerkt in kazen en margarines. In de keuken van Zuid-Amerika wordt ook het vruchtvlees als smaakstof gebruikt.

Bixa orellana seeds
Anettozaad. By Eric in SF [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC BY 2.5 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.5)], from Wikimedia Commons.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.