berendruif
Berendruif. By Isidre blanc [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons

Tot het geslacht Arctostaphylos behoren zo’n 60 soorten struikachtige planten en kleine bomen, maar in Nederland kennen we alleen de berendruif (Arctostaphylos uva-ursi) op de eilanden. De naam komt van het Oudgriekse woord arktos (beer) en staphulē (druif).

Arctostaphylos-uva-ursi
Berendruif. By Sten Porse [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], from Wikimedia Commons.

Berendruif

Deze plant is te vinden op de Wadden eilanden en staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeer zeldzaam en stabiel of afgenomen. De berendruif groeit op voedselarme, vochtige gronden en is te vinden in de duinen. De Nederlandse naam zou komen door het feit dat beren graag de vruchten eten. De struik wordt 60 cm hoog en bloeit van maart tot april met roze of witte bloemen. De rode bessen zijn voor mensen giftig, maar worden gegeten door vogels. De bladeren worden verwerkt in medicijnen door de werkbare stof arbutine, maar ook kunnen de gedroogde bladeren worden gebruikt als verfstof voor de kleuren geelgroen tot olijfgroen afhankelijk van het beitsmiddel. In tuinen is de plant bekend als sierplant.

Arctostaphylos uva-ursi 25924
Berendruif. By Walter Siegmund [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC BY 2.5 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.5)], from Wikimedia Commons.
Vorig artikelKnolcyperus
Volgend artikelCochenille – dierlijke verfstof

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.