Mossen zijn kleine, meestal groene, kruidachtige planten waarvan een of meerdere groeien in kussens of matten op bladeren, op een stam, op stenen en bodem. Met hun “wortels” (de zogenaamde wortelachtige structuren) hechten ze zich. Hieronder volgt een overzicht van de 10 mossen die je het vaakst tegenkomt.

1. Fijn laddermos (Kindbergia praelonga): veel voorkomend mos in bossen, houdt niet van kalkhoudende grond, groeit op stenen en hout, de soort bedekt een groot oppervlak, het mos is enkelvoudig geveerd en de stengels kunnen maximaal 10 cm lang worden.

fijn laddermos
Fijn laddermos. By Michael Becker (taken by Michael Becker) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via Wikimedia Commons.
2. Fraai haarmos (Polytrichum formosum): algemene soort in het bos en heeft de voorkeur voor droge gronden, het plantje lijkt op een sterretje en vormt een zode van 15 cm hoge stengels. De stengelblaasjes zijn maximaal 1,2 cm lang en lijnlancetvormig. Bladrand is getand. Het huikje dat de sporenkapsels bedekt is behaard.

Csillagmoha2
Fraai haarmos. By Ineptus (Photo by Ineptus) [Public domain], via Wikimedia Commons.
3. Gedrongen kantmos (Lophocolea_heterophylla): is een levermos. Bladeren zijn tweetoppig en afgerond. Deze mos groeit op vochtig, rottend hout.

Lophocolea heterophylla
Gedrongen kantmos. By Kristian Peters — Fabelfroh 12:54, 13 February 2007 (UTC) (photographed by Kristian Peters) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via Wikimedia Commons.
4. Gesnaveld klauwtjesmos of gewoon klauwtjesmos (Hypnum cupressiforme): is een algemene soort en groeit met name op bomen, maar ook op de bodem en op stenen. Dit mos vormt matten met liggende onregelmatig tot geveerde vertakte en afgeplatte stengels met een maximale lengte van 10 cm. De stengels doen denken aan een cipres. De mos heeft geklauwde blaadjes. De sporenkapsel is afgesloten door een gesnavelde deksel.

gesnaveld klauwtjesmos
Gesnaveld klauwtjesmos. By Kristian Peters — Fabelfroh 15:56, 10 October 2006 (UTC) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], from Wikimedia Commons.
5. Gewoon dikkopmos (Brachythecium rutabulum): is een algemene soort dat groeit in vele milieus en op vele ondergronden. De mos vormt matten met een liggende, onregelmatige, vertakte stengels tot maximaal 15 cm. Dit mos heeft lichte toppen, een dik kapsel en een ruwe stengel.

gewoon dikkopmos
Gewoon dikkopmos. By Arnoldius [CC BY-SA 2.5 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5)], from Wikimedia Commons.
6. Gewoon sterrenmos (Mnium hornum): is een algemene soort. Deze soort is te vinden in drogere gebieden, denk aan bos. Het blad is eivormig en de bladrand is getand. Bladeren zijn licht doorschijnend.

Gewoon sterrenmos
Gewoon sterrenmos. By Michael Becker (taken by Michael Becker) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via Wikimedia Commons.
7. Gewoon haakmos (Rhytidiadelphus squarrosus): is een algemene soort in open bossen, bosranden, bermen, ruigtes, weilanden en gazons. De soort valt op door zijn toppen in de vorm van sterren. De onregelmatig vertakte stengels zijn maximaal 15 cm en oranje tot bruin van kleur. De soort vormt zoden en matten in een geelgroene kleur. De bladeren zijn haakvormig.

Rhytidiadelphus squarrosus 001
Gewone haakmos. By Johan N [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons.
8. Gewoon muisjesmos (Grimmia pulvinata): komt algemeen voor. Met voorkeur groeit deze mos op kalkrijke stenen. De soort groeit bolvormig en bevat glasharen. De kapselstelen zijn naar binnengekromd.

Gewoon muisjesmos
Gewoon muisjesmos. By Michael Becker (taken by Michael Becker) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via Wikimedia Commons.
9. Grijs kronkelsteeltje (Campylopus introflexus): is een exoot die sinds 1961 voorkomt in Nederland. Inmiddels is deze soort zeer algemeen. De soort groeit op heide en stuifzand, maar ook op boomstammen. De glasharen zijn in de vorm van een sterretje.

Grijs kronkelsteeltje
Grijs kronkelsteeltje. By Michael Becker (taken by Michael Becker) [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons.
10. Waterveenmos (Sphagnum cuspidatum): komt vrij algemeen voor. Dit mos groeit als eerste op plekken waar veen ontstaat. Deze soort is te vinden in zuur water. De bladeren zijn vier keer zo lang als breed.

Sphagnum-cuspidatum

Mossen op de hunebedden

Meer weten over speciale mossen die op hunebedden te vinden zijn klik hier:

Mossen op hunebedden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.