Een fietstocht langs monumenten uit de Eerste Wereld Oorlog in België.

0
1258
Een dolmen uit Bretagne in Boezinge bij Ieper (België.) (foto fam. Liewes)

Tijdens onze fietstocht langs  Eerste Wereldoorlogmonumenten in de omgeving van Ieper (België) zagen we in Boezinge,  een dolmen.  Boezinge  en omgeving werden op 22 april 1915  geteisterd door de eerste Duitse  gasaanval. Naast Belgische soldaten waren in Boezinge een groep oudere  soldaten uit Bretagne gelegerd. Ongeveer 1200 Franse militairen kwamen daarbij om. Op 9 mei 1922 werd een eerste bedevaart naar dit slagveld van Boezinge georganiseerd. De band van de Franse troepen, die  betrokken waren bij deze aanval was zo groot dat oud-strijders hier tussen 1927 en 1929 een herinneringsparkje aanlegden. Hun gesneuvelde makkers werden er herdacht met authentieke elementen uit hun geboortestreek.  Op 15 september 1929 onthulde men in Boezinge  het parkje, genaamd Carrefour des Roses,  aangelegd met bomen, rozenstruiken en o.a een echte dolmen.  Een  dolmen van 8.000 kg. werd per spoor overgebracht van Hénanbihen (Bretagne) naar België.

Het herinneringsparkje van elementen uit Bretagne in Boezinge bij Ieper (België) (foto fam. Liewes)

Door Piety en Bertus Liewes uit Borger

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.