Gouden armband, 530-333 v.Chr., Hamedan (detail) Collectie The National Museum of Iran, Teheran. Foto's: Neda Hossein Tehrani & Nima Mohammadi Fakoorzadeh

Het is alsof je rondstruint in een sprookjesachtige bazaar in Isfahan en stuit op allerlei exclusieve koopwaar. In de grote archeologische tentoonstelling Iran – Bakermat van de beschaving sta je als bezoeker oog in oog met circa 200 unieke vondsten uit Iran. Gouden drinkbekers en sieraden, bronzen wapens, kleitabletten met spijkerschrift en prachtig beschilderd aardewerk laten je het spoor volgen van de geschiedenis van een van de oudste en meest bijzondere culturen ter wereld. Lang zijn deze schatten voor de westerse wereld verborgen gebleven. Een groot deel is nooit eerder in Nederland getoond en zelfs nog nooit eerder buiten Iran te zien geweest.

Schenkkan van aardewerk (rund), 1200 – 1000 v.Chr., Marlik. Collectie The National Museum of Iran, Teheran. Foto’s: Neda Hossein Tehrani & Nima Mohammadi Fakoorzadeh

Reis door de Iraanse cultuurgeschiedenis

Iran is vrijwel dagelijks in het nieuws, maar toch is de lange enerverende geschiedenis en de hoogontwikkelde cultuur voor veel mensen onbekend. Zo ligt in het gebied dat we nu Iran noemen duizenden jaren geleden de oorsprong van de landbouw en veeteelt. Iran – Bakermat van de beschaving neemt je mee op een duizelingwekkende reis door de Iraanse cultuurgeschiedenis, een periode van 10.000 v.Chr. tot 1700 na Chr. Vanaf het allereerste begin – de periode waarin landbouw en veeteelt opkwamen – via de beschaving van de Elamieten en het Perzische Rijk tot aan de islamitische periode. Uit al die uiteenlopende periodes toont het Drents Museum topstukken van het National Museum of Iran in Teheran, die afkomstig zijn van verschillende vindplaatsen uit Iran. Voorwerpen die stuk voor stuk het raffinement en de rijkdom van de opeenvolgende Iraanse koninkrijken illustreren.

Perzische Rijk

Het machtige Perzische Rijk (559 tot 330 v.Chr.), groter dan het Romeinse Rijk ooit is geweest, heeft een prominente plek in de tentoonstelling. De koningen Cyrus de Grote en Darius de Grote bouwden een stabiel en imposant wereldrijk. Een imperium dat op het hoogtepunt meer dan dertig landen telde en van oost naar west wel 5.000 kilometer besloeg. Een van de hoofdsteden van het Perzische rijk is Persepolis, een stad die Darius stichtte omstreeks 500 v.Chr.

Gouden drinkbeker, 500 – 450 v.Chr., Hamedan. Collectie The National Museum of Iran, Teheran. Foto’s: Neda Hossein Tehrani & Nima Mohammadi Fakoorzadeh

Overwinningsreliëf Bisotun

Blikvanger in de expositie is het enorme overwinningsreliëf dat koning Darius de Grote circa 520 v.Chr. liet aanbrengen op een 66 meter hoge rots in Bisotun, vlak langs de oeroude karavaanroute van Babylon naar Centraal-Azië. Met de inscripties in drie talen (Elamitisch, Oudperzisch en Babylonisch) is het een magische vastlegging van de stichting van het nieuwe Perzische Rijk. In de tentoonstelling is dit reliëf van 15 x 6 meter op ware grootte nagebouwd.

Portretten Iraniërs in Nederland

In de tentoonstelling vertellen zes Iraniërs die in Nederland wonen en werken in korte filmportretten wat de Iraanse geschiedenis en cultuur voor hen betekent. Met onder meer eredivisie-topscorer en WK-ganger Alireza Jahanbakhsh, kapper Iliyas Hoshyar, politicus Melody Deldjou Fard en ondernemer Mahnaz Abbasi.

Overwinningsreliëf van koning Darius I, ca. 520 v. Chr., Bisotun. Foto: Hans Avontuur

Atousa Bandeh in KINK

Tegelijk met de tentoonstelling Iran – Bakermat van de beschaving presenteert het Drents Museum in KINK (Kunst in De Nieuwe Kolk, Weiersstaat 1, Assen) werk van de van oorsprong Iraanse kunstenaar Atousa Bandeh. In History of a poem zijn video-installaties en grote droomachtige inkttekeningen te zien, waarin zij symbolen combineert met eigen herinneringen. De expositie is te zien tot en met 18 november 2018.

Thomas Erdbrink en andere activiteiten

Rond Iran organiseert het Drents Museum verschillende activiteiten. Zo is er elke donderdag- en zondagmiddag een gratis introductie op de tentoonstelling en is er een speciale familieroute. Thomas Erdbrink – Onze man in Teheran – komt in het najaar naar Assen om te vertellen over zijn avonturen in Iran. Op 28 oktober is er een bijzonder optreden van het Rembrandt Frerichs Trio en zanger Mohammad Motamedi. Kijk voor het gehele activiteitenoverzicht op www.drentsmuseum.nl

Iran – Bakermat van de beschaving past in het profiel van het Drents Museum om unieke internationale archeologische collecties naar Assen te halen. De tentoonstelling is de negende in de reeks van Internationale Archeologie in het Drents Museum. Bij de tentoonstelling verschijnt de gelijknamige publicatie, een uitgave van WBOOKS. Het boek kost €24,95 en is verkrijgbaar in de Museumshop.

Reliëf, 559 – 331 v.Chr., Persepolis. Collectie The National Museum of Iran, Teheran. Foto’s: Neda Hossein Tehrani & Nima Mohammadi Fakoorzadeh

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.