Tot het geslacht Kaardebol (Dipsacus) behoren ruim 10 soorten bloeiende planten. De Nederlandse naam kaarde komt van het Latijnse woord voor distel ‘carduus’, maar er is geen relatie met de distels. De Latijnse geslachtsnaam komt van het Griekse woord dipsao, een verwijzing naar dorst. Aan de voet zijn de bladeren als een kommetje vergroeid waar water in kan blijven staan – vandaar de naam. In Nederland komen drie soorten voor, namelijk: Grote kaardebol (Dipsacus fullonum), Kleine kaardebol (Dipsacus pilosus) en Slanke kaardebol (Dipsacus strigosus). De weverskaarde (ondersoort van de Grote kaardebol) werd gebruikt om textiel te ruwen, denk aan dekens en stof. Dit proces wordt ook wel kaarden genoemd vandaar de naam. Let op: de kaardebol is nooit gebruikt bij het kaarden van wol of vlas. 

WLANL - The Snowman 2009 - Ruwmolen, Machinefabriek P. van der Wegen ^ Zn. Tilburg, ca 1910 (02047)
Ruwmolen, om wollen dekens te ruwen met kaardebollen van de Weverskaarde, Machinefabriek P. van der Wegen & Zn. Tilburg, ca 1910, TextielMuseum Tilburg. By Ton 1959 [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons.
Kaardebol
Kaardebol
Weverskaarde. By Areurink [Public domain], from Wikimedia Commons.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.