Niet ver van Episkopi in het zuiden van Cyprus ligt Kourion. Een indrukwekkend archeologisch complex dat niet gemist mag worden op een reis naar Cyprus. Vlakbij ligt een ander beroemd archeologisch gebied, namelijk het heiligdom van Apollo Hylates. Het merendeel van de overblijfselen van Kourion stamt uit de Romeinse periode, waarin de stad haar hoogtijdagen kende. Toch dateert de oorsprong van Kourion verder terug in het verleden, namelijk in de 12de eeuw v. Chr.. Uit deze periode is echter bijna niets bewaard gebleven. De bezienswaardigheden bieden een mooie mix van Romeinse en vroegchristelijke bouwwerken. De hoogtepunten zijn het theater en de fundamenten van een vroegchristelijke basiliek.

Kaart Google Maps
Het theater van Kourion
Het theater van Kourion

Romeinse tijd

Kourion is op een klif direct aan zee gelegen en de tribunes van het prachtige theater zijn richting zee gebouwd. Dit maakt dat het theater schitterend uitzicht biedt op zee. Waar vroeger in het theater met name gladiatorenspelen het publiek vermaakten, worden nu in de zomer concerten gegeven. Indrukwekkende overblijfselen uit de Romeinse tijd zijn ook de diverse mozaïeken, die in enkele villa’s te vinden zijn. Op één van de hoogste punten van Kourion bevindt zich in een huis het Achillesmozaïek en in een huis daar vlakbij een mozaïek dat een gladiatorengevecht uitbeeldt.

Kourion
Kourion

Het Romeinse theater van Kourion
Het Romeinse theater van Kourion

Vroegchristelijke tijd

Nog meer mozaïeken vindt u in het huis van Eustolios, en bijzonder hieraan is dat ze een overgang laten zien van de Romeinse tijd naar de christelijke tijd. De mozaïeken staan vol met christelijke symbolen. De ijver van de christenen om de heidenen te bekeren blijkt ook uit de fundamenten van de vroegchristelijke basiliek, die in Kourion te bewonderen zijn. De fundamenten tonen dat de basiliek zeer groot en imposant moet zijn geweest en zijn steentje moet hebben bijgedragen aan de propaganda van het christelijke geloof. Even buiten de stad bevinden zich nog een Romeins theater en de restanten van een tempel voor de verering van Apollo.

Kerk van Kourion
Restanten van de vroeg Christelijke kerk, ook wel de Kourion Kathedraal genoemd. In de omgeving van Kourion liggen in totaal drie kerken maar deze in Kourion zelf is de grootste en een van de belangrijkste Christelijke bouwwerken ooit op Cyrpus gebouwd. De kerk is gebouwd op oude Romeinse gebouwen en is terug te voeren tot de 5e eeuw. De kerk is verwoest door de Arabieren in 654 n.Chr. Daarna in de 7e eeuw is het opnieuw opgebouwd en vervolgens in de 8ste eeuw verlaten. The ruins indicate it was once a three-aisled basilica with a baptistery and bishop’s house. It is considered to be one of the most important early Christian monuments in Cyprus.
Kourion is idyllisch gelegen aan de kust.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.