Lycische stad Patara

0
2194

Een oude stad vlakbij Gelemiş aan de zuidkust in Turkije is Pataras of Patara. Deze stad was lange tijd belangrijk vanwege de handel. Later kreeg de stad de naam Arsinoe. De stad is de plaats waar onze Sint-Nicolaas (Nicolaas van Myra) is geboren rond 280 n.Chr.

Patara EL
Oude straat van Patara. By Elelicht [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons.

Het begin en het einde

Wanneer de stad is gesticht is niet duidelijk, maar een legende zegt dat Patarus, de zoon van Apollo, de stad heeft gesticht. In de oudheid was de stad bekend om de tempel en het orakel van Apollo (belangrijkste op Delphi, in het huidige Griekenland, na). De stad was een van de belangrijkste Lycische steden en had een natuurlijke haven. De stad lag ten zuidoosten van de monding van de rivier Xanthos. Alexander de Grote kreeg het in handen in het jaar 333 v. Chr. In het jaar 43 werd de stad onderdeel van het Romeinse Rijk. De stad werd al vroeg christelijk en tussen de derde en de achtste eeuw was de stad een christelijk centrum. Na oorlogen tussen Byzantijnen en Seldsjoeken werd de stad in de elfde eeuw verlaten.

Patara Ruins (7023429755)
Patara met sarcofaag aan de buitenkant van de stad. By William Neuheisel from DC, US (Patara Ruins) [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons.

Archeologische site

Vandaag de dag is de naam Patara nog steeds verbonden met het gebied. De archeologische resten zijn daar te vinden. Bijzondere monumenten zijn het theater, een tempel en een rond diepe gat ( de plaats van “het orakel”). Bij een bezoek aan de stad wordt de ligging van de stadsmuren en de haven al snel duidelijk. De haven is inmiddels verzand en dichtgegroeid. Het theater heeft een omvang van 80 meter en het aantal zitplaatsen is verdeeld over 30 rijen. Buiten de stad zijn vele sarcofagen te vinden en binnen de stadsmuren resten van sculpturen, een thermen, tempels, altaren, voetstukken en wegen.

Das kleine Theater von Patara
Kleine theater van Patara. By Hauseltr at German Wikipedia (hauseltr) [Public domain], via Wikimedia Commons.

Onderzoek

In de zomermaanden wordt de site door Turkse archeologen verder onderzocht. Opvallend is dat de bouwwerken in goede conditie zijn.

Patara Triumphbogen
Triomfbogen van Patara. By Elelicht [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons.

Meer dan een site

De antieke stad ligt op een klein kwartier lopen van het strand van Patara, een van de mooiste stranden in de wereld. Het strand en de antieke stad liggen een nationaal park met grootte biodiversiteit en een rijkdom aan vogelsoorten. Tijdens mijn bezoek aan Patara heb ik een adder en schildpadden mogen bewonderen. Voor de entree van het park worden een kleine entree geheven van 2 TL.

Tortoise, Patara, Lycia, Turkey
Schildpad. Donar Reiskoffer [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC BY 3.0-2.5-2.0-1.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0-2.5-2.0-1.0)], from Wikimedia Commons.

Adres

Gelemiş Mahallesi, 07960 Kaş/Kalkan/Kaş/Antalya, Turkije

Bronnen

http://www.lycianturkey.com/lycian_sites/patara.htm

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.