Typologie: dateren door indelen van vondsten

0
1926
TrechterbekeraardewerkDrenthe. Foto: Geheugen van Nederland Object : RMO01_001103_U

Typologie (oftewel typochronologie of typologische methode) is het indelen van archeologische vondsten op kenmerken. Archeologen delen chronologisch de artefacten in op stijl, vorm en decoratie of materiaal. Bij vorm moet je denken aan een ontwikkeling van simpel naar complex. Bij materiaal kun je als voorbeeld gebruiken de driedeling: steentijd, bronstijd en ijzertijd. De typochronologie is een relatieve dateringsmethode.

Een typologie van bronzen bijlen.

Typologische reeks van aardewerk

Bij aardewerk wordt een typologische reeks samengesteld op basis van datering en verschillen in stijl, morfologie en materiaaltechniek. Deze reeks wordt dan een soort tabel waarbij de ontwikkeling van de potten wordt weergegeven van de oudste naar de nieuwste. Vaak betreft dit een bepaalde periode, regio of cultuur. Een bekende reeks is de reeks met horizonten van trechterbekeraardewerk.

Aardewerk van de hunebedbouwers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.