Waarom maakten de hunebedbouwers hun huizen niet van steen en de hunebedden wel?

0
2724

Vaak krijgen onze ‘oermensen’ in het Oertijdpark  de vraag of hunebedbouwers in de hunebedden woonden. Of waarom de huizen dan ook niet van stenen werden gemaakt. Stenen huizen zijn toch steviger en gaan toch veel langer mee? In de prehistorie werden huizen van hout en leem gemaakt en voorzien van dak van plaggen, berkenbast, riet of stro. Hout is namelijk overal te krijgen en kan makkelijk worden bewerkt. Bouwen van een houten huis is sneller en goedkoper. Vanaf de middeleeuwen worden in Nederland boerderijen en huizen gemaakt met stenen muren. In het steentijdhuis is wel een steen gebruikt voor het dragen van de dakreconstructie.

Replica van een Steentijdhuis.

Wel elders?

In Schotland zijn wel zogeheten stenen huizen gevonden. Zeer bekend zijn de huizen van Skara Brae, maar ook elders zijn deze prachtige huizen te bewonderen. Verklaring voor deze stenen huizen in de nieuwe steentijd is het tekort aan hout en de overvloed aan stenen.

Skara Brae: leven in de steentijd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.