dotterbloem
dotterbloem

Tot het geslacht Dotterbloem (Caltha) behoren 10 soorten, waarvan één soort in Nederland te vinden is: de gewone dotterbloem (Caltha palustris). De naam Caltha verwijst naar kalathos wat in het Oud-Grieks kelk betekent. Deze naam zou verwijzen naar de vorm van de bloem. De Nederlandse naam zou komen van de gele kleur. De naam komt van dotter of dodre wat verwijst naar dooier (eigeel). 

dotterbloem
dotterbloem

Gewone dotterbloem

Deze dotterbloem houdt zijn bladeren, die niervormig tot rond zijn, en wordt maximaal 45 cm hoog. De plant is te vinden langs sloten en beken, in vochtige weilanden en andere natte gebieden. Hij staat het liefst in de volle zon tot half schaduw. De plant bloeit met gele bloemen van maart tot april (eventueel nog een keer in de nazomer). De plant is licht giftig en kan bij grote hoeveelheden in veevoer klachten opleveren bij de dieren. Dieren eten de plant niet. De plant bevat choline, flavonoïde, protoanemonine en
saponine. De jonge delen zijn minder giftig. De gele bloemen blijven lang goed in de vaas en de plant is als sierplant in de tuin te vinden. De hele jonge bloemknoppen kunnen net als kappertjes worden gebruikt als deze in azijn worden ingemaakt. Gekookt zijn de vroege bladeren en bloemen in het voorjaar te eten. Deze jonge delen moeten een paar keer worden ingedompeld in vers kokend water tot beetgaar. De plant kan in kleine stukjes worden gesneden, gezouten en vervolgens geserveerd met boter en azijn. 

Dotterbloem.
Dotterbloem.
Vorig artikelArie Goedhart heeft alle hunebedden in Drenthe vastgelegd als pentekening
Volgend artikelSalomonszegel, een geslacht met medicinale werking

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.