Gele lis

0
1638
Gele lis.
Gele lis.

Van het geslacht Lis (Iris) kennen we tientallen soorten, maar in Nederland kennen we van oorsprong alleen de gele lis (Iris pseudacorus). De plant wordt ook wel iris genoemd. Diverse soorten worden door de mens gebruikt als sierplant en snijbloem. De Egyptenaren kenden zo’n 3.500 jaar geleden deze plant al! Het bewijs hiervoor zijn de afbeeldingen van de bloemen in de piramiden.

Gele lis.
Gele lis.

Gele lis

De plant wordt maximaal 1 meter hoog en groeit langs de oevers van stilstaand tot langzaam stromend zoet water. Tot 30 cm diep water kan de plant groeien. De lange bladeren blijven het hele jaar groen en van mei tot juni bloeit de plant met gele bloemen. In de 20e eeuw was de plant niet zo algemeen meer, maar inmiddels komt de plant veel voor langs sloten, beken en kanalen. De plant draagt bij aan de waterkwaliteit doordat het voedingsstoffen opneemt uit het water. Het is tevens een sierplant in de tuin. Door de tijd heen is de wortelstok gebruikt in de kruidengeneeskunde, vaak als braakmiddel. Op de huid en geïnhaleerd kunnen de stoffen bijten en irriteren door de tannines in de plant. De plant kan water zuiveren doordat het zware metalen opneemt en is een indicator voor lage pH doordat de plant kan groeien bij deze waardes.

Gele lis.
Gele lis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.