Vlakbij het plaatsje Yde in Noord Drenthe is op 12 mei 1897 een veenlijk gevonden. Het bevindt zich nu in het Drents Museum in Assen. Het is een van de vele veenlijken die in Drenthe gevonden is. Het Meisje van Yde is wel de meest bekende, vooral omdat er een gezichtsreconstructie van is gemaakt.

Meisje van Yde. Foto Drents Museum

Locatie

Het gebied Hondstong ligt ten noorden van Vries langs de es van Yde. Een gemarkeerde wandeling van 4,5 kilometer geeft een indruk van het gebied waar het Meisje van Yde gewoond heeft. Sinds kort is bekend dat de oorspronkelijke vindplaats van het veenlijk het Stijfveen ten noorden van Vries was. Meer informatie over de Hondstong zie www.drentslandschap.nl/natuurgebied/hondstong

Locatie Stijfveen. Kaart Hondsrug UNESCO Geopark

De locatie is een van de hotspots van Hondsrug UNESCO Geopark. Voor meer informatie hierover zie https://www.dehondsrug.nl/hotspots/meisje-van-yde/

Hondstong bij Yde, eigendom van het Drentse Landschap

De wandeling

Het startpunt van de wandeling is de parkeerplaats bij de start van de route aan de Veenweg.- https://www.eindjeomindrenthe.nl/hdl-routes/index.html?appid=08b062c6820a4c61ac4a203cae658eb0

De fietstocht

Er is een fietstocht uitgezet van 53 kilometer door Noord Drenthe. Deze doet ook de vindplaats van het Meisje van Yde aan. Zie voor meer informatie https://www.drentslandschap.nl/wp-content/uploads/2015/11/Fietsroute-Alles-goed-en-wel-op-het-Noordenveld.pdf

Hondstongen versus Stijfveen

Lange tijd dacht men dat het lijk afkomstig was uit natuurgebied De Hondstongen, dicht bij Yde. Een gebied in eigendom van Stichting het Drentse Landschap. In mei 2006 werd echter bekend dat dit niet de originele vindplaats is geweest. De twee ontdekkers waren aan het turfsteken in het Stijfveen tussen Yde en Vries. Omdat hun werkzaamheden daar illegaal waren, want niet op gebied van de eigen marke, besloten ze het lijk te verplaatsen. Nazaten van de turfstekers hielden het verhaal lange tijd geheim uit angst de naam van hun voorvaderen te besmeuren. Tegenwoordig wordt gedacht dat het Stijfveen waarschijnlijk de originele vindplaats is geweest . Het is een vennetje ongeveer 1,5 km ten noorden van het Vries (Wikipedia).

Meer informatie over de ontdekkers, zie https://www.hunebednieuwscafe.nl/2017/10/verhaal-man-meisje-yde-vond/

De Hondstong, een natuurgebied van het Drentse Landschap.

Wetenschappelijk onderzoek

Uit C14-datering blijkt dat het meisje van Yde tussen 54 v.Chr. en 128 n.Chr. is gestorven. Zij was op dat moment 1,40 m groot en ongeveer 16 jaar oud. Ze had een afwijking aan haar ruggenwervels (scoliose) waardoor ze waarschijnlijk wat krom was en vermoedelijk ook mank liep. In 2014 maakten onderzoekers uit het Duitse Mannheim een 3D-scan van het veenlijk (Wikipedia).

Doodsoorzaak

Haar hoofd is voor de helft kaalgeschoren en ze heeft een bandje met schuifknoop om haar hals. Dit bandje was oorspronkelijk een tailleband en is niet geweven, maar gemaakt in de sprangtechniek, een zeer oude vlechttechniek. Het is driemaal om haar hals gewonden en de knoop is onder haar linkeroor aangetrokken. Er is een opening in de huid boven het linker sleutelbeen die het gevolg kan zijn van een messteek. Onduidelijk is de reden van haar gewelddadige dood. Het kan een straf zijn geweest, maar ze kan ook geofferd zijn (Wikipedia)

In de directe omgeving van de Hondstong bij Yde heeft kunstenaar Derk den Boer een kunstwerk gemaakt dat de markering van de vindplaats van het Meisje van Yde aanduidt.  Het heet de Gebroken Cirkel en is in 2011 gemaakt.

De Gebroken Cirkel van Derk den Boer. Met dit kunstwerk wordt de vindplaats van het Meisje van Yde gemarkeerd.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.