Mythische Stenen – Allée Couverte dite du Bois Couturier

0
945

Onlangs verscheen deel 10 van de hunebeddenreisgids ‘Mythische Stenen’. Alle delen zijn verkrijgbaar in de winkel van het Hunebedcentrum of op bijvoorbeeld www.mythischestenen.nl. Deel 10 beschrijft de belangrijkste megalithische monumenten in Noord-Frankrijk, Jersey en Guernsey. In de regio Val d’Oise ligt een prachtig gerestaureerd galerijgraf. In deel 10 wordt het beschreven op pag. 75-78. Hier de bijbehorende tekst en foto’s. Er is ook een youtube-filmpje over dit hunebed beschikbaar: https://youtu.be/kdU4aua6vs8

‘Voordat we het Musée Archéologique Du Val-d’Oise bezoeken, zoeken we eerst Allée Couverte dite du Bois Couturier op. We parkeren in de berm. De gps-coördinaten leiden ons een mooie halfverharde weg op, maar na 500 meter moeten we door prikkeldraad en doornstruiken. Het gewas wordt uiteindelijk zo dicht dat we terug moeten keren naar het pad. We besluiten het pad om het bos heen te volgen en na 300 meter gaat er warempel een pad naar links. Er staat opeens, midden in het veld, ook een aanwijsbordje. Misschien hadden we het pad van de andere kant moeten benaderen. De allée couverte is in uitstekende staat, maar we mogen er niet bij: niet toegankelijk voor publiek. We mogen er alleen naar kijken. Na de graffiti in het vorige monument heb ik alle begrip voor deze waarschuwing. Voor het algemeen belang klim ik echter over het hek en maak foto’s van de binnenzijde en de twee dames die hier nog wel zichtbaar zijn op de portiekstenen. Godinnen van de Dood, aldus het informatiebord. Godinnen, ok, maar van de dood, dat waag ik te betwijfelen. Eerder godinnen van de wedergeboorte, denk ik.

Voor Allée Couverte dite du Bois Couturier 300 meter voor bebouwde kom van Guiry-en-Vexin parkeren langs de Route de Thillay. Halfverharde pad 400 meter volgen, aan einde naar rechts (!), na 300 meter eerste pad links, na 300 meter nog eens links. Het monument ligt aan een vallei.

allee couverte dite du bois
Allée Couverte dite du Bois Couturier***** is 8 meter lang, 2 meter breed en 1,30 meter hoog. Het is opgebouwd uit een muur van losse stenen met daarop dekstenen. Doordat men kleine stenen gebruikte kon men de achterzijde ovaal maken, hetgeen redelijk uniek is. Oorspronkelijk was de vloer geplaveid. Het zielengat is volledig intact en ik kan er gemakkelijk door naar binnen kruipen. De steen waarmee het gat werd afgesloten is nog bewaard gebleven en is te zien in het nabijgelegen museum. Het is een ronde steen van 158 kg met een handvat. Daardoor weten we dat waarschijnlijk alle allées couvertes met een steen werden afgesloten. De twee portiekstenen (voorportaal 1 x 1,8 meter) tonen elk een schematische vrouw, twee borsten en een halsketting. In 1919 werden de beenderen van meer dan 200 individuen gevonden, samen met verschillende gereedschappen, stenen bijlen en wat potscherven. In 1973 zijn de beenderen van een kind gevonden die gedateerd zijn op ongeveer 2200 v. Chr.

Een borst is afgebroken, de ander is nog intact. Erboven is inderdaad een halsketting uitgehouwen, maar de korstmossen maken herkenning niet gemakkelijk. Een 3D-foto biedt enigszins uitkomst.

3D-foto te bekijken met een brilletje met roodblauwe glazen.

Bij Musée Archéologique du Val-d’Oise**** (4 Place du Château, Guiry-en-Vexin) is het ook al moeilijk parkeren, maar gelukkig is het rustig en kunnen we onze camper een paar honderd meter verder langs de weg kwijt. Een vriendelijke mevrouw vraagt van alles in het Frans: Uit welk land we komen? Waar we het museum gevonden hebben? Als ik kort heb geantwoord – Pays-Bas, internet – volgen een aantal aanwijzingen waarvan ik slechts de helft versta. Vervolgens mogen we doorlopen. Blijkbaar heeft ze ergens in de woordenstroom ook gemeld dat het gratis is.

Het is een mooi museum. De allée couverte die we vanmorgen zagen, is hier nagebouwd en de originele ronde sluitsteen met handvat ligt voor de opening. Dit is de eerste keer dat ik een echte sluitsteen zie.’

Hendrik Gommer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.