Pula in Kroatie, een Romeinse erfenis

0
2900
pula amfitheater
pula amfitheater

In het zuiden van het schiereiland Istrie in Kroatie ligt Pula met een Romeinse erfenis. Pula was een belangrijke stad in het Romeinse rijk. Toentertijd heette de stad Colonia Julia Pollentia Herculanea. Het werd gesticht door keizer Augustus (63 v.Chr. – 14 n.Chr.). Het werd in deze tijd al snel een groots handelscentrum en kende toen zo’n 30.000 inwoners. Er zijn nog veel overblijfselen te vinden in de huidige stad. Bij werkzaamheden in de stad komen nog altijd nieuwe vondsten en gebouwen tevoorschijn.

Pula ligt in het zuiden van het schiereiland Istrie in Kroatie.

Het amfitheater

Het beroemdste Romeinse gebouw is zonder twijfel het enorme amfitheater dat midden in Pula staat. Het dateert waarschijnlijk uit de eerste eeuw na Christus. Het dateert uit dezelfde periode als het Colosseum in Rome. Het gebouw is 132 bij 105 meter en is daarmee het op vijf na grootste ter wereld. Er konden 20.000 bezoekers in. De buitenmuur is maar liefst 32 meter hoog en is versierd met twee rijen bogen met daarboven nog een reeks rechthoekige openingen.

De arena wordt nog altijd gebruikt voor voorstellingen (opera’s en concerten). In de ruimte onder het amfitheater is een klein museum te vinden met vondsten die gedaan zijn in het gebouw waaronder een grote hoop amforen.

pula amfitheater
pula amfitheater
Amforen in het museum onder het amfitheater
In het museum staat een nagebouwde kar waarin toentertijd de amforen werden vervoerd.

Tempel van Augustus

Het amfitheater is niet het enige gebouw dat nog uit de Romeinse tijd stamt. De Tempel van Augustus is een ander bijzonder monument. Hij staat op de plek waar ooit het forum oftewel het centrale plein was. Deze tempel werd gebouwd tussen 2 v.Chrs en 14 n.Chrs en was gewijd aan de godin Roma en keizer Augustus. In de tweede Wereldoorlog is het gebouw verwoest. Hij is zoals is te zien weer volledig gerestaureerd.

Tempel van Augustus in Pula
Tempel van Augustus in Pula

De Triomfboog van Sergius

Ooit had Pula 12 toegangspoorten. Daar zijn er nu nog 2 van over. Er is nog een plek waar ook een poort stond waar tevens de Triomfboog van Sergius is gebouwd in de eerste eeuw n.Chr. Hij werd gebouwd in opdracht van de adelijke familie Sergi. De boog met zijn rijkversierde westkant en geflankeerd door Korinthische zuilen inspireerde in de loop van de geschiedenis talloze kunstenaars en architecten zoals Michelangelo en Palladio. De boog is nu de toegang naar het winkelcentrum van Pula.

De Triomfboog van Sergius
Het amfitheater

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.