Expositie hunebed D27, de Rembrandt van de prehistorie

0
1410
D27 Photo Hans Meijer

Het grootste hunebed van Nederland heeft nog nooit een eigen expositie gehad. Vreemd eigenlijk want D27 in Borger is een van de meest bezochte hunebedden van Nederland. In het Hunebedcentrum is van 1 november t/m eind december een expositie te zien over dit bijzondere en vooral reusachtige hunebed.

Het grootste hunebed van Nederland speelt een belangrijke rol in de geschiedenislessen die kinderen krijgen op school. Het is het eerste onderwerp dat wordt behandeld en daarom kent ook bijna iedereen in Nederland dit hunebed wel. Het wordt vaak afgebeeld, niet alleen omdat het de grootste is maar vooral ook omdat het een mooi hunebed is. Daarom wordt het hunebed wel eens beschreven als de Rembrandt van de prehistorie.

Het hunebed heeft een lange geschiedenis en veel ervan is nog in mysteries gehuld. Dat komt vooral omdat hij, naast een paar kleine pogingen, nog nooit is opgegraven. Bijna alle voorwerpen liggen er dus nog in. Een aantal jaren geleden is er een bodemscan geweest wat duidelijk liet zien dat er nog van alles in het hunebed ligt. Waarschijnlijk veel stukken aardewerk en vuurstenen objecten maar misschien ook nog wel menselijke crematieresten.

Het hunebed wordt al duizenden jaren bezocht door nieuwsgierige bezoekers, van hunebedbouwers tot handelaren uit de ijzertijd, van archeologen tot schatgravers, van Canadese indianen tot toeristen en van leden van het koninklijk huis tot sjamanen. Al met al een hunebed met een hoop prachtige verhalen.

De expositie is te zien t/m eind december in het Hunebedcentrum te Borger.

D27 by night. Foto Oebele Gjaltema
D27 Foto Daniel Muskee
D27 Foto Davado

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.