Hoe maak je een pees?

0
2616
Holmegaard-type handboog: verfijnde en geavanceerde technologie

De boog bestaat uit twee onderdelen, namelijk de houten boog en de pees. De boogpees is het touw wat de energie van de boog overbrengt op de pijl. De pees bestaat uit meerdere draden en aan de bovenkant en in het midden van de pees is deze vaak omwikkeld met draden tegen slijtage. Aan de boven- en onderkant zit een lus om de pees aan de boog te bevestigen. De pees kan worden gemaakt van plantaardige of dierlijke grondstoffen. Van de volgende plantaardige vezels worden pezen gemaakt: bamboe, brandnetel, hennep, houtspaanders, kapok, katoen, ramie en vlas. Van dierlijke producten: darm, dierpees, huid, paardenhaar, vrouwenhaar en zijde zijn ook pezen gemaakt. Vandaag de dag worden historische bogen nog steeds gebruikt, maar bij moderne bogen wordt nu een kunststofvezel gebruikt. Pezen worden gebruikt bij bogen, kruisbogen en katapults.

Benodigheden

Vlas

Vlas

Stap voor stap

Stap 1: Maak een lus. Wikkel de derde streng om het uit einde van de lus, en leg hem dan bij één van de twee strengen.


Stap 2: Ga nu twijnen. Voor een strak resultaat maakt u het vlas een beetje nat.

Stap 3: Maak een lus van het uiteinde zoals bij stap 1. Maak hem vast met een knoop. 

Stap 4: Van een restje vlas kunt u een versteviging maken in het midden. Maak een knoopje en draai de vlas er strak om heen.De pees is nu klaar.

Tekst en foto’s Sharon Fuhren en Nadine Lemmers

Bronnen

Wikipedia

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.