Het Colosseum, het grootste amfitheater ter wereld

0
2820

Iedereen heeft wel eens een foto gezien van het beroemde Colosseum in Rome. Heel veel  hebben het monument wel eens bezocht. Het is wellicht het meeste bekende Romeinse bouwwerk op aarde. Het amfitheater is gebouwd in 80 n.Chr., had een omtrek van 560 meter, een  hoogte van 50 meter en kon maar liefst 50.000 tot 70.000 bezoekers herbergen. Een grootse prestatie.

Locatie Colosseum in Rome

Het Colosseum is gebouwd op de plaats waar een kunstmatig meer lag bij het paleis van Keizer Nero. De nieuwe keizers probeerden de herinnering aan de gehate Nero uit te wissen en de gunst van het volk terug te winnen. De bouw van het Colosseum, juist op de plek van het meertje, dat men had weten droog te leggen, paste in dat streven.

In het Colosseum werden shows met wilde dieren en gladiatorengevechten op leven en dood gehouden. Deze spelen golden als grootste feesten, waarvoor de toeschouwers hun beste kleding aan deden. Er zijn enorme hoeveelheden dieren en mensen gestorven in de arena. Alleen al bij de opening, die 100 dagen duurde, zijn er naar schatting 9000 dieren gestorven.

Op normale speeldagen werd de arena ingericht met rotspartijen, struiken en dergelijke om een natuurlijke omgeving te creeren. Binnen deze setting werden jachttaferelen nagebootst waarbij de dieren het altijd verloren. Na deze eerste voorstelling werden in de pauze veroordeelde gevangenen voor de wilde dieren gegooid. Tijdens het middagprogramma werden gladiatorenshows opgevoerd.

Er zijn hele grootse voorstellingen gehouden waarbij hele zeeslagen werden opgevoerd. De arena werd dan met onvoorstelbare hoeveelheden water gevuld waarna er met schepen beroemde zeeslagen werden nagespeeld. Het is nog altijd de vraag hoe dat precies in zijn werk ging omdat schepen op ware grootte nauwelijks in het theater konden. Het is de vraag of het wel echt waar is of dat het verhalen zijn van de historicus Dio Cassius. In ieder geval werd hier mee gestopt toen na een verbouwing twee verdiepingen onder de arena werden aangelegd.

Toen het Christendom groter werd kwam er meer verzet tegen de spelen. Toen het Christendom officieel tot staatsgodsdienst was verheven werden de spelen gestopt. Het einde van de gladiatorenspelen was in 404, die van de dierenspelen in 523.

Historici schatten dat in de loop der eeuwen tussen de 300.000 en 500.000 mensen in het Colosseum zijn gestorven.

Tegenwoordig heeft het Colosseum een toeristische functie. Duizenden mensen per dag bezoeken het bouwwerk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.