Klekkende Hoj

Het hunebed Klekkenden Hoj op Mon is gebouwd in de nieuwe steentijd, tussen 5500 en 4800 jaar geleden. Het is een van de best gerestaureerde hunebedden op het eiland Mon in Denemarken. Het ligt niet ver van de weg tussen Tostenæs and Røddinge. Bijzonder aan dit hunebed is dat het twee ingangen heeft. Ze lopen parallel aan elkaar de heuvel in, richting het oosten. Binnen in de heuvel is een centrale ruimte (noord zuid gericht) die in het midden gescheiden is door twee grote stenen. Beide gangen in de heuvel leiden ieder naar een van de twee helften van de centrale ruimte. Als je naar binnen wilt moet je wel even flink bukken  en zeven meter lang kruipen over een harde vloer.

Klekkende Hoj en.wikipedia.org, Sandpiper

Locatie Klekkende Hoj op het eiland Mon

klekkende hoj

Opgraving

De tombe is in 1797 opgegraven door Antoine de Bosc de la Calmette die toentertijd gouverneur was van het eiland. Vijftien mensen werkten een week lang om in de tombe te komen. Ze hebben daarbij eerst een aantal dekstenen weggehaald zodat ze naar binnen konden. Ze vonden een groot aantal menselijke botten, vuurstenen artefacten, aardewerk en barnstenen sierraden. Deze liggen nu in het Nationaal Museum van Denemarken in Kopenhagen. De tombe werd daarna verzegeld.

Een van de ingangen naar de centrale ruimte. Foto en.wikipedia.org/ door Sandpiper

Restauratie

In 1987 is de zuidelijke kamer gerestaureerd en veilig gemaakt. De andere kamer is in 2002 gerestaureerd. Er is toentertijd ook electriciteit in aangebracht waardoor bezoekers gemakkelijker naar binnen konden.

In augustus 2013 is het opnieuw gerestaureerd en officieel geopend door de minister van cultuur van Denemarken, een vertegenwoordiger vanuit Europa en de voorzitter van de Europese organisatie Megalithic Routes.
De officiele opening in 2013
klekkendehoj
Nieuwe informatieborden bij Klekkendehoj.

 

Vorig artikelSprovedyssen, hunebed op Mon in Denemarken
Volgend artikelKong Asgers Høj, beroemd hunebed op Mon in Denemarken
Harrie Wolters is algemeen directeur van het Hunebedcentrum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.