La Hougue Bie op Jersey: een bijzonder ganggraf

0
998
La Hougue Bie. Man vyi [Public domain], via Wikimedia Commons.
La Hougue Bie. Man vyi [Public domain], via Wikimedia Commons.

In Grouville op het eiland Jersey ligt La Hougue Bie: een ganggraf, twee oude kerken,  een ondergrondse bunker uit WOII en een museum. De naam hougue is een Jèrriais woord voor heuvel en komt van het Oud-Noorse woord voor heuvel haugr. Over de herkomst van het woord bie zijn onderzoekers het niet eens. Het grafmonument wordt gezien als een van de tien oudste gebouwen ter wereld, maar ook als een van de mooiste ganggraven (hunebedden) in Europa. Via dit monument maakt u kennis met het leven in de nieuwe steentijd, zo’n 6.000 jaar geleden. Op Jersey wordt het monument getoond op het Jersey 1 pound note uit 2010.

JY009
De ingang van La Hougue Bie. By David James Ovens from St Peter Jersey Channel Islands, Jersey Channel Islands UK (Entrance to Tomb at La Hougue Bie) [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons.

Naast het monument staat een museum waar zowel het archeologische als geologische verhaal wordt verteld. In het museum zijn muntschatten, zwaarden, bijlen en speren te bewonderen, waaronder de grootste Keltische muntschat. Op het terrein is een reconstructie te vinden van een huis uit de nieuwe steentijd, gebouwd in 2018. Het huis is gebouw door vrijwilligers onder leiding van Luke Winter (Historic Concepts Ltd.) met authentieke technieken en gereedschappen.

IMG 2464 schematic map of site of La Hougue Bie Jersey
Plattegrond van La Hougue Bie. By No machine-readable author provided. Ellywa assumed (based on copyright claims). [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC BY 2.5 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.5)], via Wikimedia Commons.

Het ganggraf of hunebed

De grafheuvel met daarin het graf is ruim 12 meter hoog. Het prehistorische monument dateert uit de nieuwe steentijd, zo’n 3.500 v.Chr. Het graf is 18,6 meter lang met aan het einde een grote ruimte van 9 bij 3,6 meter. Achter een grote steen bevindt zich een kleinere ruimte – een soort heiligdom. Het monument bestaat uit zo’n 70 stenen. Deze komen van diverse plekken van het eiland. Sommige stenen kunnen zijn hergebruikt in dit nieuwere monument. Tijdens onderzoek is botmateriaal aangetroffen in het ganggraf, namelijk de crematieresten van acht personen. Dierlijke botten, schelpen, kralen en vuurstenen werktuigen naast resten van verbrand aardewerk (minstens 20 potten) zijn gevonden. Deze rituele plaatsen werden gebruikt voor ceremonies waar incidenteel mensen werden bijgezet en deze graven worden gekoppeld aan de Armorican Passage Grave group. Vanaf het laat-neolithicum is de grafkamer niet meer gebruikt.

IMG 2447 La Hougue Bie Entrance Jersey august 2006
De ingang van opzij. By No machine-readable author provided. Ellywa assumed (based on copyright claims). [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC BY-SA 2.5 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5)], via Wikimedia Commons.
IMG 2450 La Hougue Bie Looking from the back to the Entrance Jersey august 2006
Vanuit de grafkamer kijken naar de uitgang. By No machine-readable author provided. Ellywa assumed (based on copyright claims). [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC BY 2.5 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.5)], via Wikimedia Commons.

Ontdekking en onderzoek

Nadat het monument werd afgesloten door stenen was het monument niet meer te zien. In 1925 is de ingang ontdekt, mede door de vermoedens van sporen uit de prehistorie in deze heuvel. Aan het einde van de 20ste eeuw ontdekten onderzoekers dat in de gang tijdens de zonnewende de zon de achterste ruimte bereikt.

IMG 2448 La Hougue Bie End of corridor Jersey august 2006
Het einde van het ganggraf. Achter de grote steen bevindt zich het heiligste deel. By No machine-readable author provided. Ellywa assumed (based on copyright claims). [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC BY 2.5 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.5)], via Wikimedia Commons.

Andere monumenten: een kerkcomplex en bunker

Op de grafheuvel staat een kerk uit de 12e eeuw en ernaast een kapel uit de 16e eeuw: de Notre Dame de la Clarté en de Jerusalem Chapel. Mogelijk is de heuvel als heiligdom bekend gebleven en is daarom mogelijk het kerkcomplex hierop gebouwd. Het complex is later omgebouwd tot neogotisch huis met daarop zelfs een toren. De toren is in 1924 gesloopt. Inmiddels wordt het gehele terrein beheerd door de Societé Jersiaise.

La Hougue Bie chapelle 3
Kerk. By Man vyi [Public domain], from Wikimedia Commons.

Op 10 maart 1942 werd met de bouw van de ondergrondse bunker gestart onder de grafheuvel door de Duitse bezetters. Deze bunker was een ondergronds commandobunker met een gang en kamers. Een uniek monument voor de slavenarbeiders is hier te vinden. Rondom de bunker werden 70 loopgraven gegraven waarbij de archeologische overblijfselen zijn beschadigd.

Ingang van de bunker met op de achtergrond het steentijdhuis. By Man vyi [Public domain], from Wikimedia Commons.

 

La Hougue Bie op een postzegel van Jersey

Adres

La Route de la Hougue Bie, Grouville, JE2 7UA
https://www.jerseyheritage.org/places-to-visit/la-hougue-bie-museum

Bronnen

https://www.jerseyheritage.org/places-to-visit/la-hougue-bie-museum

Wikipedia

Wikipedia

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.