Slijpsteen van Slenaken. Romaine [CC0], via Wikimedia Commons.
Slijpsteen van Slenaken. Romaine [CC0], via Wikimedia Commons.

Langs de rivier de Gulp in het Roebelsbos ligt een rijksmonument net ten zuiden van de plaats Slenaken: de Slijpsteen van Slenaken. De steen is een polissoir ook wel polijststeen of slijpsteen. In 1953 is de slijpsteen ontdek en inmiddels is het een nationaal rijksmonument (Nummer 46147).

Neolithic polishing stone Slenaken (7425001724)
Slijpsteen van Slenaken. Romaine [CC0], via Wikimedia Commons.
In de prehistorie heeft de steen naast de rivier gelegen en misschien zelfs in de rivier. Water is naast de steen onmisbaar om te kunnen slijpen of polijsten. In de loop van de tijd heeft de rivier zich dieper ingesneden en ligt nu meters dieper dan de steen.

Slenaken-Slijpsteen (04)
Slijpsteen van Slenaken met op de achtergrond de rivier de Gulp. Romaine [CC0], via Wikimedia Commons.

Polissoir

Een polissoir is een steen van hard gesteente die gebruikt is om in de nieuwe steentijd bijlen te polijsten. De slijpsteen kan bestaan uit graniet, kwartsiet, zandsteen, vuursteen of ander hard gesteente.  De bijlen zijn kenmerkend voor de nieuwe steentijd en onder andere gebruikt om bomen te kappen om akkers mee aan te leggen. Groeven en uithollingen op de steen zijn gebruikt om de zijden van de bijlen te polijsten. Ovale kommen zijn gebruikt om de scherpe uiteinden te slijpen. Het polijsten en slijpen maakte de snijkanten sterker en beter. Als hulpmiddel kan zand zijn gebruikt. Het polijsten was zwaar werk van vele uren.

Polissoirs vind je van groot tot klein, waarvan sommige te vervoeren waren en andere op een vaste plek lagen. Velen zijn over de grens te vinden in Zweden en Frankrijk.

Gepolijste bijl met steel uit de nieuwe steentijd.

Adres

Slijpsteen van Slenaken
Tussen de Grensweg en de Gilverderweg tegen de Nederlands/Belgische grens aan.
Slenaken
Coordinaten: 50° 45′ 58″ N5° 52′ 10″ E

Bronnen

Wikipedia

RCE 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.