Slijpsteen van Slenaken. Romaine [CC0], via Wikimedia Commons.
Slijpsteen van Slenaken. Romaine [CC0], via Wikimedia Commons.

Langs de rivier de Gulp in het Roebelsbos ligt een rijksmonument net ten zuiden van de plaats Slenaken: de Slijpsteen van Slenaken. De steen is een polissoir ook wel polijststeen of slijpsteen. In 1953 is de slijpsteen ontdek en inmiddels is het een nationaal rijksmonument (Nummer 46147).

Neolithic polishing stone Slenaken (7425001724)
Slijpsteen van Slenaken. Romaine [CC0], via Wikimedia Commons.
In de prehistorie heeft de steen naast de rivier gelegen en misschien zelfs in de rivier. Water is naast de steen onmisbaar om te kunnen slijpen of polijsten. In de loop van de tijd heeft de rivier zich dieper ingesneden en ligt nu meters dieper dan de steen.

Slenaken-Slijpsteen (04)
Slijpsteen van Slenaken met op de achtergrond de rivier de Gulp. Romaine [CC0], via Wikimedia Commons.

Polissoir

Een polissoir is een steen van hard gesteente die gebruikt is om in de nieuwe steentijd bijlen te polijsten. De slijpsteen kan bestaan uit graniet, kwartsiet, zandsteen, vuursteen of ander hard gesteente.  De bijlen zijn kenmerkend voor de nieuwe steentijd en onder andere gebruikt om bomen te kappen om akkers mee aan te leggen. Groeven en uithollingen op de steen zijn gebruikt om de zijden van de bijlen te polijsten. Ovale kommen zijn gebruikt om de scherpe uiteinden te slijpen. Het polijsten en slijpen maakte de snijkanten sterker en beter. Als hulpmiddel kan zand zijn gebruikt. Het polijsten was zwaar werk van vele uren.

Polissoirs vind je van groot tot klein, waarvan sommige te vervoeren waren en andere op een vaste plek lagen. Velen zijn over de grens te vinden in Zweden en Frankrijk.

Gepolijste bijl met steel uit de nieuwe steentijd.

Exacte locatie

De slijpsteen ligt ongeveer 300 meter van de Belgische grensteen richting Slenaken, stroomafwaarts dus aan de rechterkant, tegen een steile helling aan op ongeveer 5 meter hoogte boven de bedding van de Gulp en 8 meter hemelsbreed van de Gulp af. Het snelste en de gemakkelijkste manier om bij de Gulp te komen is om voorbij het hotel Klein Zwitserland te gaan en door het hek het weiland in te gaan.
In het weiland links aanhouden naar beneden richting de Gulp. Er loopt een smal voetpad (een beetje moeilijk te zien). Onder het prikkeldraad door leidt het uiteindelijk over een bruggetje over de Gulp. Rechts aanhouden stroomopwaarts richting België. U passeert een klein vijvertje, 200 meter verder komt een steile helling daar ligt de steen op 5 meter hoogte boven de revierbedding en 8 meter of meer van de rivierbedding verwijderd. Dus niet in de revierbedding of vlak er naast.

Adres

Slijpsteen van Slenaken
Tussen de Grensweg en de Gilverderweg tegen de Nederlands/Belgische grens aan.
Slenaken
Coordinaten: 50° 45′ 58″ N5° 52′ 10″ E

Bronnen

Wikipedia

RCE 

Vorig artikelIndia’s stonehenge
Volgend artikelArcheozoölogie: onderzoek naar dierenbotten

3 REACTIES

 1. Toen ik de Gulp googlede ter voorbereiding van onze wandeling in het gebied, las ik over de slijpsteen van Slenaken, een steen waar men in het neolithicum stenen gereedschap mee polijste. Met Google maps kon ik de plek lokaliseren. Er leidt echter geen pad naar de plaats en desgevraagd hadden buurtbewoners nog nooit van deze polijststeen gehoord. Tevergeefs hebben wij illegaal landerijen, bossages en ruigtes met distel, brandnetel en andere stekeligheden en enge spinnen getrotseerd. Vloekend hebben wij vastgezeten onder roestig prikkeldraad. Vanuit de beek hebben we al wadend de oevers geïnspecteerd. Het was vergeefse moeite. De steen gaf zijn verblijfplaats niet prijs.
  Merkwaardig toch dat er zo weinig belangstelling is voor een archeologisch fenomeen van dergelijk formaat, niet van de dorpelingen, niet van de plaatselijke overheid of VVV, zelfs de horeca heeft niet de moeite genomen een gerecht of drankje te noemen naar de steen. Een “Slenaker Steen”
  bijvoorbeeld in een bedje van silex afslag, gegarneerd met gepolijste pijlpunten. Daaraan toegevoegd een duidelijke wandelroute. Het is toch van historisch belang dat het leven van onze streekgenoten waardig wordt gememoreerd?

  • GEachte heer Bodeving, jeetje dat klinkt als een bijzonder avontuur. Het is inderdaad bijzonder dat de lokale bevolking niet doorheeft dat ze iets bijzonders hebben. Dat gebeurt vaak, meestal moeten eerst buitenstaanders het tegen de lokale bevolking zeggen. Als het maar vaak genoeg ter sprake komt wordt het vanzelf een keertje opgepakt. Ik ben er zelf nooit geweest maar als ik uw verhaal zo lees wacht ik nog maar even totdat er een paadje naar toe wordt aangelegd.

  • Geachte heer Bodeving. De slijpsteen ligt ongeveer 300 meter van de Belgische grensteen richting Slenaken, Stroomafwaarts dus aan de rechterkant, tegen een steile helling aan op ongeveer 5 meter hoogte boven de bedding van de Gulp en 8 meter hemelsbreed van de Gulp af . Het snelste en de gemakkelijkste manier om bij de Gulp te komen is om voorbij het hotel klein Zwitserland te gaan en door het hek het weiland in te gaan.
   In het weiland links aanhouden naar beneden richting de Gulp. Er loopt een smal voetpad een beetje moeilijk te zien. Onder een prikkeldraad door leidt het uiteindelijk over een bruggetje over de Gulp . Rechts aanhouden stoom opwaarts richting Belgie. U passseert een klein vijvertje 200 meter verder komt een steile helling daar ligt de steen op 5 meter hoogte boven de revierbedding en 8 meter of meer van de revierbedding verwijderd. Dus niet in de revierbedding of vlak er naast.
   .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.