Spelt, nieuw in de ijzertijd

0
1407
Spelt.
Spelt.

Spelt (Triticum spelta) is een bedekte graansoort en hoort net als eenkoorn en emmertarwe tot het geslacht Tarwe (Triticum). De plant kan wel 130 cm hoog worden en wordt al ruim 7.000 jaar verbouwd. De oudste vondsten van spelt in Europa zijn gevonden in de Zuidelijke Kaukasus tussen 5.000 en 4.000 v.Chr. In de nieuwe steentijd wordt spelt verbouwd in Centraal Europa. Spelt is een belangrijke graansoort geworden in de bronstijd in het midden van Europa. In de ijzertijd wordt spelt een belangrijk gewas in het zuiden van Duitsland en Zwitserland en aan het einde ook in het zuiden van Engeland. In Nederland kennen we uit de prehistorie vondsten van spelt, waaronder in Limburg. Van de bronstijd tot aan de middeleeuwen is spelt een belangrijk basisvoedsel.

Na de middeleeuwen nam gewone tarwe de rol over doordat deze niet gepeld hoeft te worden en een hogere opbrengst heeft. Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw neemt de teelt van spelt toe. Met het begin van de 21ste eeuw verbouwen boeren biologische spelt. Als ‘gezond’ voedsel is spelt weer populair geworden. Spelt stelt minder eisen aan de bodem, kan beter tegen koude, is beter te bewaren, heeft een hogere resistentie en gebruikt minder mest. De aarspil is bros (gevaar van verlies opbrengst). Spelt wordt in oktober ingezaaid en kan vanaf begin augustus worden geoogst.

Spelt.
Spelt.

Gebruik van prehistorie tot nu

Vandaag de dag zijn speltkoekjes, speltbrood, speltbloem en speltmeel te koop. Je kunt in recepten gemakkelijk tarwemeel en tarwebloem vervangen door speltproducten. De bakker gebruikt voor het bakken van speltbrood vaak speltbloem. Speltproducten zijn lastig te bereiden dus vaak wordt tarwemeel toegevoegd in receptuur. Speltmeel is door een hoog gehalte aan gluten geschikt voor het bakken van brood, maar spelt wordt ook gebruikt voor het maken van bier. Bij sommige bieren is spelt de belangrijkste graansoort en deze zorgt voor een frisse, volle smaak en een bleke kleur. De gehele korrel kan als rijstvervanger worden gegeten en in Duitsland wordt de onrijpe, gedroogde korrel gegeten in soep. Pasta en cornflakes kunnen ook worden gemaakt van spelt. Met het kaf van spelt worden kussens gevuld.

Spelt.
Spelt.

Bronnen

Wikipedia

Wikipedia

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.