Hoe maak je een bezem?

0
5028

Bij een bezem denk je aan een steel met daaraan een borstel. Bezems worden gebruikt om iets bij elkaar te vegen, denk aan afval, zand en stof. Vroeger werden bezems gemaakt van diverse materialen: een houten steel met takken vastgebonden met een veter, een buigzame tak of touw. De takken zijn van de volgende planten of struiken/bomen: berk, bloemen van riet (Filipijnen), brem, heide, huttentut, riet, wilg of wortels van pijpestrootje. Hoe langer de takken, hoe langer de bezem meegaat. Tegenwoordig zien bezems voor buiten er anders uit: een houten steel met daarin een houten plank waar vezels van kokos of kunststof aan bevestigd zijn. Binnenshuis zijn andere fijnere bezems van hout of kunststof in gebruik met haren van nylon en dierenhaar (varken of paard).

Bezem.
Bezem.

Bezems in de prehistorie

Bezems als archeologische vondsten uit de prehistorie zijn niet bekend, maar het is aannemelijk dat bezems nodig waren net als vandaag de dag. Uit de klassieke wereld zijn wel bezems bekend waaronder uit het Oude Egypte en het Romeinse Rijk. Op basis van deze vondsten en te kijken naar culturen die een vergelijkbare samenleving hebben is het aannemelijk dat ook in prehistorie bezems behoorden tot de inrichting van huizen. In het Oertijdpark zijn ook bezems te vinden, maar deze slijten snel en met regelmaat moeten we dus nieuwe bezems maken. Zowel bezems met steel als handbezems zijn er te vinden.

Bezem. Creative Commons-licensie CC-BY Rijksmuseum van Oudheden.
Handbezem van riet en hout, Egypte, 1550-1307 v.Chr. Creative Commons-licensie CC-BY Rijksmuseum van Oudheden.

Maak een bezem stap voor stap

Benodigdheden

– touw
– bos met berk en wilg/hazelaar

Stap voor stap

Stap 1. Verzamel de twijgen van een berk – liefst tweejarige takken met een dikte van een halve centimeter tot een centimeter en een lengte van 100 – 120 cm. Per bezem moet je ongeveer 50 takken verzamelen.

Stao 2. Laat de takken drogen tot dat ze helemaal droog zijn (ivm krimp).

Stap 3. Maak een bos met een doorsnede van 12 cm van smalle takken met enkele dikkere takken tussen een halve centimeter tot een cm.

Stap 4. Snij de uiteindes van de twijgen af op dezelfde afstand zodat de bovenkant van de bezem ontstaat.

Stap 5. Neem een stuk touw en maak een stevige knoop (mastknoop) op dertig cm van het einde van de bos. Maak nogmaals een knop erop.

Stap 6. Druk het touw met de knoop naar boven tot 5 cm onder de bovenkant.

Stap 7. Maak op 40 cm van het uiteinde ook een knoop dus 35 cm onder de eerste mastknoop.

Stap 8. Maak een touwtje met een knoop vast aan de onderste mastknoop en de bovenste mastknoop om het afzakken te voorkomen. Doe dit minimaal twee keer.

Stap 9. Verzamel een steel van hazelaar of wilg met een dikte zo’n 2 cm. Maak aan de dunne kant van de stok een punt. Druk de stok in de bundel twijgen vanaf de bovenkant tot de stok vijf centimeter voorbij de tweede knoop zit.

Stap 10. Leg de bezem een dag in water, denk aan sloot of vijver. De takken worden soepel. De bezem is klaar voor gebruik!

TIP: Maak de bezem af en toe nat zodat deze goed vochtig is. Zo blijft de bezem goed vegen.

Bronnen

Wikipedia

Wikipedia

Tekst en foto’s door Sharon Fuhren en Nadine Lemmers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.