Hoe zag het trechterbekeraardewerk eruit in de prehistorie? Wat is incrustatie? Welke andere archeologische vondsten hebben incrustatie?

0
2042

Net als de hunebedden zagen potten er in de prehistorie anders uit. Vandaag de dag vallen de prachtige versieringen op maar in de prehistorie waren al deze motieven opgevuld met een witte pasta. Uit onderzoek naar scherven, die in Nederland zijn gevonden, lijkt zo’n 23 procent met botpasta te zijn gevuld (VERSCHOOR, 2011). In de prehistorie zal dit percentage hoger zijn geweest. De botpasta is verdwenen door taphonomische processen en het schoonmaken van scherven na de opgraving. Dus zeker 1 op de 4 is gevuld geweest met botpasta. Wit verbrand gemalen bot is in de versiering gewreven en vervolgens is een vette substantie over de versiering aangebracht, denk aan boter. Na het aanbrengen konden de potten niet worden verhit of gewassen. Onderzoek lijkt erop te wijzen dat boter beschermd tegen de taphonomische processen. Onderzoek naar DNA lijkt duidelijk te maken dat het meest aannemelijk lijkt dat menselijke botten voor het poeder zijn gebruikt.

Niet alleen hunebedbouwers!

Ook bij de Rössen- en Swifterbantcultuur wordt incrustatie aangetroffen. Niet alleen een witte pasta is bekend, maar ook een rode variant.

Wat is incrustatie?

Incrustatie is het aanbrengen van een witte pasta van vet met verbrande botten.

Het experiment

Benodigdheden

talkpoeder en boter (verhouding 3:4)

Stap voor stap

Stap 1. Na het bakken van de potten was het tijd om de versiering te vullen. We gebruiken voor het gemak talkpoeder en margarine. Margarine wordt zacht gemaakt door het uit de koelkast te halen, te kneden of te verhitten. Meng de boter en talkpoeder.

Stap 2. Maak een proef. Op een scherf maak ik een proefstukje – ik breng de pasta aan met een paletmes. Bij goede kleur en textuur ga ik de pasta aanbrengen op hele potten.

Stap 3. Breng de pasta aan op aardewerken potten met een paletmes. Na het aanbrengen haal je de restjes weg met een natte doek.

Bronnen

VERSCHOOR, C., 2011. Bone in Funnel Beaker pottery. Bone based incrusted pottery decoration from the Dutch Funnel Beaker West Group. Bachelor Thesis, University of Leiden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.