Hunebedcentrum doet volop mee aan nieuw geopark project

0
1082

Miljoen subsidie voor UNESCO Geoparken De Hondsrug en TERRA.vita

Parken zetten geld in voor innovatieve middelen zoals een app en 3d-films

De twee UNESCO Global Geoparken De Hondsrug en TERRA.vita (Duitsland) krijgen van INTERREG samen een subsidie van € 1.157.217. Daarmee gaan ze de komende jaren intensiever samenwerken.

Cathrien Posthumus, manager van Geopark De Hondsrug: “Wij zijn hier bijzonder blij mee. Straks kunnen we het ijstijdenverhaal van ons unieke gebied nóg beter en aan meer mensen vertellen en gezamenlijk ons aanbod verbeteren.” Samen met Nederlandse en Duitse partners zetten de parken het geld in voor innovatieve middelen, zoals een geo-game-app, virtuele vitrines en 3d-films, waarmee je de kracht van het gebied echt kunt beleven. Ook gaan ze het Hondsrugpad en de Hünenweg samenvoegen tot één wandelroute die de parken met elkaar verbindt. De ambitie is dat de route het kwaliteitskenmerk ‘Leading Quality Trail – Best of Europe’ krijgt. In Nederland zou het de
eerste keer zijn dat dit kwaliteitskeurmerk wordt toegekend.

Meer informeren en beleven

De meeste maatregelen van het project ‘UNESCO Geopark Coöperatie DE/NL’ hebben daarnaast als doel bezoekers van het ene park te stimuleren ook het andere park te bezoeken. Er komt een nieuwe gebiedsfilm en de parken ontwikkelen samen een plan om hun educatieve activiteiten te verbeteren. Het Museum am Schölerberg in Osnabück en het Hunebedcentrum in Borger worden ontwikkeld tot duidelijke centra en toegangspoorten van de Geoparken. De Hortus Haren wordt satelliet-toegangspoort. Om zichzelf breder in Europa te presenteren, willen de Geoparken in 2022 het European Geoparks Conference organiseren, een jaarlijks evenement onder auspiciën van
UNESCO.

UNESCO Global Geoparken

UNESCO Global Geoparken onderscheiden zich door hun bijzondere geologische, archeologische, ecologische en culturele waarde. Ze nemen maatregelen om te beschermen en te onderwijzen en ze zorgen voor een toeristisch aanbod. In totaal zijn er in de wereld 140, verspreid over 35 landen. De Hondsrug is het enige in Nederland, TERRA.vita is een van de vijf Duitse. Beide staan met hun UNESCO-status nog aan het begin van hun (regionale) ontwikkeling. Deze grensoverschrijdende verbinding is daarin voor beide parken waardevol.

Over INTERREG

INTERREG is een Europees samenwerkingsprogramma voor economische ontwikkeling. Het bevordert de samenwerking tussen regionale gebieden in verschillende landen. Via INTERREG is de provincie Drenthe cofinancier, omdat zij belang hecht aan educatie, vrijetijdseconomie en samenwerking met Duitsland.

Consortium van negen partners

Een consortium van negen partners deed de subsidieaanvraag. Landkreis Osnabrück en de twee Geoparkorganisaties waren leidend. Museum am Schölerberg (met als sponsor de gemeente Osnabrück, ook projectpartner), het Hunebedcentrum in Borger, de Hortus Haren/Stichting Behoud Groene Hortus/het vormingscentrum Kuhlhoff in Bippen, het Recreatieschap Drenthe, de Hasetal Touristik GmbH en de Internationaler Naturpark Bourtanger Moor-Bargerveen waren de zes andere partijen. Alle partijen in het consortium dragen zelf ook financieel bij aan het project.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.