Johannesbroodboom, van groente tot verdikkingsmiddel

1
5358

Tot het geslacht Ceratonia komen van nature twee soorten rond de Middellandse Zee en het Midden-Oosten voor, waaronder de johannesbroodboom. Vandaag de dag is deze boom met name rond de Middellandse Zee te vinden. Bijzonder aan deze boom is de vrucht, het johannesbrood, een soort groente, (de peulen) met een hoge voedingswaarde. De boom kan 15 meter hoog worden met bladeren van maximaal 20 cm lang. De boom bloeit in de herfst.

Johannesbroodboom.

Gebruik van vroeger tot nu

De bomen leveren eetbare peulen. Van de gemalen rijpe, gedroogde of geroosterde peulen kan carobepoeder worden gemaakt. Het poeder kan als vervanger voor cacaopoeder worden gebruikt in chocolade en snoep.

Johannesbroodboom.

Van deze peulen wordt ook johannesbroodpitmeel gemaakt. Dat gebeurt door het malen van de kiemende zaden. Het wordt gebruikt als verdikkingsmiddel. Vandaag de dag wordt het witte tot geelwitte meel vaak gebruikt om babyvoeding dikker te maken zodat baby’s niet of minder spugen. Op verpakkingen is deze stof te herkennen aan het nummer E410.

Johannesbroodboom.

In Griekenland wordt van de vruchten thee gemaakt en in Malta een zogeheten Carobelikeur. Bijzonder is dat het woord karaat komt van het Griekse woord keration (vrucht van johannesbroodboom) en dit is te verklaren doordat de zaden van precies 0,2 gram werden gebruikt als gewichtjes bij metingen van edelmetalen en edelstenen, waaronder diamanten.

Johannesbroodboom.

Bronnen

Wikipedia

Wikipedia

Wikipedia

1 REACTIE

  1. De Johannesbroodboom vind je ook in N. Cyprus. Hele velden waar men de peulen gebruikt voor meel en ook maakt men er een soort limonade siroop van. Ik doe het meel bij mijn brood ongeveer 10%

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.