Myra – stad van Sinterklaas

0
2520

Vlakbij Kale (Demre) ligt langs de rivier de Myros de oude Griekse stad Myra, een klein dorp, in Lycië, Turkije. Inmiddels ligt Myra in het binnenland, maar in het verleden lag Myra langs de kust. Op basis van de stadsmuur is Myra waarschijnlijk ontstaan voor de 5e eeuw v.Chr. De eerste muren zijn toen gebouwd. De stad wordt voor het eerst genoemd in historische bronnen wanneer Myra, als een van de grootste steden, lid wordt van het Lycisch verbond in 6 v.Chr.

Theater van Myra.

Myra van stad naar toeristisch trekpleister

Van de stad Myra was Artemis beschermgodin, maar ook andere goden werden vereerd. Voor Artemis is een tempel gebouwd die volgens de historische bronnen de grootste en belangrijkste tempel was. Net als andere Griekse steden veroverden de Romeinen de stad en werd het onderdeel van het Romeinse rijk. Net als de rest van het Romeinse rijk werd Myra christelijk en rond het jaar 300 werd Sint-Nicolaas bisschop van Myra. In de vijfde eeuw werd de stad onderdeel van het Byzantijnse Rijk. In 801 werd de stad veroverd door de Abbasiden en raakte Myra in verval. De stad werd vervolgens heroverd door de Byzantijnen, maar kwam daarna aan het einde van de elfde eeuw in handen van Islamitische Seltsjoeken. In de dertiende eeuw werd de stad heroverd door de Karamid-stam uit Anatolië. Myra werd in 1468 onderdeel van het Ottomaanse Rijk. Op 29 oktober 1923 behoorde de stad tot het onafhankelijke Turkije. Vandaag de dag bezoeken vele toeristen de stad.

Sint-Nicolaas van Myra in het huidige Demre of Kale.

Lycische en Romeinse zienswaardigheden

De ruïnes van de stad Myra (zowel Lycische als Romeinse stad) liggen onder allerlei lagen afzettingen. Wat de toerist wel kan zien zijn: de acropolis, het Romeinse theater en de Romeinse baden.

MYRA-DEMRE-ANTALYA - panoramio - HALUK COMERTEL (1)
Antieke stad Myra.

De Lycische dodensteden

In de rotswanden bij Myra zijn twee dodensteden uitgehakt, namelijk de rivier-dodenstad en de oceaan-dodenstad. De dodensteden of necropolen bestaan uit rotsgraven die vaak het vooraanzicht van een tempel met pilaren hebben. De oceaan-dodenstad ligt ten noordwesten van het theater. Het bekendste rotsgraf ligt in de rivier-dodenstad en is de Leeuwentombe of Geverfde tombe. Toen de tombe ontdekt werd was hij nog kleurrijk met gele, rode en blauwe verf.

Dodenstad van Myra.

Andriake & Museum van de Lycische samenlevingen

In de antieke oudheid was Andriake de haven van Myra, maar de haven slibte dicht. Vandaag de dag is alleen een granarium (korenschuur) uit de Romeinse tijd met een lengte van 56 meter en de breedte van 32 meter te bewonderen. Naast de korenschuur bewijst een berg Murex-schelpen op de productie van paarse kleurstoffen.

In het granarium is nu het Museum van de Lycische samenlevingen gevestigd met zeven kamers met vondsten uit archeologische opgravingen van de Lycische steden. Sinds 2009 wordt onderzoek gedaan bij Andriake en inmiddels zijn de structuren van de marktplaats van de haven als de agora, synagoge en reservoir van 6 meter diep gereconstrueerd. Het reservoir is 24 meter lang en 12 meter breed. Voor het museum staat een kar, een kraan en een 16 meter lange boot uit de Romeinse tijd. 

Ruins in Andriake close to the D400 road, Myra, Turkey
Ruines van Andriake dichtbij de weg D400, Myra. Babbsack [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons.

Sinterklaas en Myra

In Patara is Sint-Nicolaas geboren, maar met de stad Myra is Sinterklaas echt verbonden. Niet alleen was hij hier bisschop, maar ook de beroemde basiliek van Nicolaas van Myra is hier te vinden. Van deze basiliek uit de zesde eeuw is niet veel meer te vinden. De basiliek die vandaag de dag te bewonderen is dateert voor een deel uit de achtste eeuw en het klooster ernaast en de ringmuur eromheen stammen uit de elfde eeuw. De monniken uit het klooster dienden de tombe van Sint-Nicolaas te bewaken voor de pelgrims. Voor het gebouw staat een beeld van Nicolaas van Myra.

Nikolauskirche Myra88
Basiliek van Sint-Nicolaas, Myra. Klaus-Peter Simon [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons.

St. Nicholas of Myra monument
Beeld van Sint-Nicolaas. MichałRadecki [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons.

Tijdens de onrust door de aanval van de Seltjoeken werd op 9 mei 1087 door kooplieden uit het Italiaanse Bari een groot gedeelte van de beenderen van Sinterklaas gestolen en vanaf dit moment was de basiliek geen belangrijk pelgrimsoord meer. De basiliek raakte vervallen en bedekt door rivierafzettingen. Met de aankoop van het gebouw in 1863 door de Russische tsaar Alexander startte de restauratie en zelfs vandaag de dag is het gebouw nog niet af. In de jaren zestig werden de zuidkant en de oostkant gedeeltelijk opgegraven en werd de tombe van Sint-Nicolaas voorzien van een dak. De tombe is een Griekse sarcofaag waar nog steeds wat beenderen liggen van de heilige. Bijzonder zijn de mozaïeken, fresco’s en sarcofagen in de basiliek.

Grab Nikolaus
Graftombe van Sint-Nicolaas. The original uploader was Sjoehest at German Wikipedia. [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via Wikimedia Commons.

Demre Nicolaus Church 03
Fresco’s te bewonderen in de basiliek. Elelicht [CC BY 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], from Wikimedia Commons.

Adres

Andriake
Büyükkum Mahallesi, 07570 Kale/Antalya, Turkije
36° 14′ 50″ N29° 58′ 58″ E

Myra
Myra Örenyeri, 07570 Demre/Kale/Antalya, Turkije
36° 15′ 33″ N29° 59′ 7″ E

Bronnen

Wikipedia

Wikipedia

Wikipedia

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.