Pitrus – vroeger een lucifer nu een vervelende plant in de natuur

0
4497
Pitrus. AnRo0002 [CC0], from Wikimedia Commons.
Pitrus. AnRo0002 [CC0], from Wikimedia Commons.

Tot het geslacht Rus (Juncus) behoren tientallen soorten. Opvallend zijn de onbehaarde en priemvormige bladeren. In Nederland zijn zo’n 20 soorten te vinden, vaak te vinden als pionier in vochtige tot natte gebieden. De vaste planten blijven ook in de winter groen. Als veevoer geven de planten weinig voedingsstoffen, maar het kan wel als strooisel dienen. De mens maakt van de pitrus veel gebruik, maar ook wordt de plant als een last gezien in natuurgebieden. Naast biezen werden ook russen gebruikt voor het maken van vloermatten – met name de pitrus, maar ook wel biezenknoppen en zeegroene rus. De russen werden gekweekt aan het einde van de 19e eeuw in de omgeving Kampen, Mastenbroek en Zwolle, maar ook wel geoogst in het wild.

Juncus effusus near Smrkovice, part of Pisek in 2011 (1)
Pitrus. Chmee2 [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], from Wikimedia Commons.

Pitrus

Deze inheemse rus (Juncus effusus) is een vaste plant en groeit op vochtige plekken, in weilanden, langs de waterkant tot in moerassen. De stengels kunnen wel 150 cm lang worden en hebben een dikte van 3 mm. De plant bloeit met bruine bloemen van juni tot augustus.

In een bepaalde thee (Hui sup thee) zit de plant als een van de zeven ingredienten. Ook wordt de rus in Japan geweven tot tatami matten en in Iran en Afghanistan tot een goedkope lichte mat. In deze landen kent de plant ook medicinale toepassingen. In Europa werd pitrus vroeger in vet gedompeld tot een lucifer. Vandaag de dag wordt de plant als sierplant in tuinen gebruikt.

Juncus effuses
Pitrus. Chmee2 [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], from Wikimedia Commons.

Bronnen

Wikipedia

Wikipedia

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bies_(gewas)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.