Ales Stenar Kåseberga. Jan Alwin de Jong / Studio Stedum.
Ales Stenar Kåseberga. Jan Alwin de Jong / Studio Stedum.

In de buurt van Kåseberga (Zweden) ligt Ales Stenar (Stenen van Ale), een zogenaamd stenen schip van 59 zandstenen. Aan de uiteindes zijn de stenen groter.  Dit stenen schip is de grootste en heeft een lengte van 67 meter en een breedte van 19 meter. De stenen zijn ongeveer 1800 kilo zwaar. Het monument dateert uit de IJzertijd en is zo’n 1400 jaar geleden gebouwd. Vandaag de dag is het een van populairste attracties in Skåne.

"<yoastmark

Onderzoek

Onderzoek naar de stenen van Ale is begonnen in 1989. Er is onder andere een versierde pot met crematieresten uit een brandstapel gevonden. De crematieresten werden gedateerd tussen 330-540 n.Chr., maar verkoolde etensresten en houtskool werden gedateerd tussen 540-650 n.Chr. Op basis hiervan wordt de bouw van het stenen schip gedateerd rond 550 n.Chr.

Ales stenar at dusk
Ales stenar at dusk. Kristianwhedberg [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)].

Adres

Ales Stenar
Kåseberga, 271 78 Löderup

Bronnen

Wikipedia

Wikipedia

Visit stad osterlen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.