Het verhaal van “D26”

0
1672

Tussen 1968 tot 1970 is het laatste hunebed opgegraven: het hunebed D26 in het Drouwenerveld. Een reconstructie in het Hunebedcentrum laat zien hoe D26 er 5.000 jaar geleden van binnen en van buiten uitzag.

Reconstructie hunebed D26

Hunebedden zien er nu anders uit dan in de tijd van de hunebedbouwers. Door erosie, de handel in stenen en door reparatie en onderzoek, verdwenen zowel de heuvel als de tussenliggende stenen (stopstenen). Hunebedden zijn nu stenen graven die vooral opvallen door de reusachtige zwerfstenen. In de tijd van de hunebedbouwers lagen de meeste stenen onzichtbaar onder de heuvel en moet de grafkamer donker zijn geweest. 

In het Hunebedcentrum kunt u de voorwerpen bewonderen die in hunebed D26 zijn gevonden, zoals meer dan honderd aardewerken potten, wapens, gereedschap en sieraden.

In het museum is een grote collectie te zien van aardewerk gevonden in D26

Op het buitenterrein, in het Oertijdpark, is een reconstructie gemaakt van de opgraving van 1968. D26 komt u dus op diverse plekken in het museum tegen: als replica hoe het er ooit uitzag in het museum, de gevonden collectie in het museum en de reconstructie van de opgraving in 1968 in het Oertijdpark. Foto’s van de reconstructie in het Oertijdpark zie https://www.hunebednieuwscafe.nl/2017/06/reconstructie-hunebed-d26-fotos/

Reconstructie opgraving D26 in het Oertijdpark bij het Hunebedcentrum

Het echte hunebed ligt niet ver van het Hunebedcentrum. Hemelsbreed een paar kilometer. Meer informatie zie https://www.hunebednieuwscafe.nl/2018/01/hunebed-d26-drouwen/

D26 bij Drouwen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.