Maansverduistering – al in de prehistorie magisch

0
1474

Op maandag 21 januari was er een bijzonder verschijnsel te zien aan de lucht: een maansverduistering. In 2018 vond ook al een maansverduistering plaats op 27 juli 2018. Deze maan wordt ook wel, met een spannende naam, bloedmaan genoemd. Via de wetenschap weten we inmiddels dat dit verschijnsel ontstaat wanneer de aarde precies tussen de maan en de zon in staat. De maan kan dan het zonlicht niet rechtstreeks weerkaatsen op de aarde en het zonlicht langs de aarde wordt dan afgebogen door de dampkring wat wij ervaren als rood licht. In het verleden (en dus ook in de prehistorie) was de bloedmaan een mysterieus verschijnsel en speelde een rol in volksverhalen, mythen en legendes.

Maansverduistering.

Verhalen van prehistorie tot nu

Van de Germaanse en Noorse mythologie werd zonsverduistering verklaard met de mythe dat de wolf Sköll de zonnegodin wilde verslinden. Haar dochter zou haar plaats innemen. Een maansverduistering of zonsverduistering zou volgens de mythen van Vikingen ontstaan doordat wolven achter de maan of zon aanzaten. De verduistering was het moment dat de wolven de maan of zon te pakken hadden.

Andere culturen waaronder de indianen verklaren dat de verduistering een gevolg is van een gevecht of ontmoeting met een dier. In het oude Egypte geloofden ze dat de maan werd ingeslikt door een varken. Bij een maansverduistering in Mesopotamië liep de koning gevaar. Een plaatsvervanger werd aangesteld en hierna gedood. In China zagen mensen tijdens de Zhou-dynastie de maan als een voorbode voor rampen. Vandaag de dag denken de Hupa dat de maan hun vee niet genoeg te eten geeft en vallen de maan aan. De Batammaliba denken dat de zon en maan ruzie hebben.

Maansverduistering.

Conclusie

We kunnen slechts gissen wat de mensen in de prehistorie dachten bij het zien van een zons- of maansverduistering. De Germaanse mythologie geeft voor het einde van de prehistorie wel een aanwijzing. Zullen de mensen zijn gaan dansen en muziek zijn gaan maken? Bleven ze vol ontzag kijken en wachten tot het voorbij ging? Zagen ze het als noodzaak om iets te gaan offeren? Het is interessant hierover na te denken.

Bronnen

Wikipedia

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.