Mythische Stenen – Les Pierres Plates

0
1194
Les Pierres Plates

Eind vorig jaar verscheel deel 11 van de hunebeddenreisgids ‘Mythische Stenen’. Deel 11 beschrijft de belangrijkste megalithische monumenten in Bretagne, een walhalla voor hunebedliefhebbers. Rondom Locmariaquer liggen prachtige monumenten die hun weerga niet kennen in Noord-Europa. In deel 11 wordt Les Pierres Plates beschreven op pag. 171-176. Hier de bijbehorende tekst en foto’s, in platte opmaak. Alle delen zijn verkrijgbaar in de winkel van het Hunebedcentrum of op bijvoorbeeld www.mythischestenen.nl.


‘Les Pierres Plates***** bestond oorspronkelijk uit 70 stenen, waarvan er nu nog 50 over zijn, die een monument van 26 meter lang vormen. Het was ooit opgenomen in een cairn. De 20 meter lange gang met knik heeft een zijkamer en mondt uit in een kamer. In het museum van Carnac zagen we al een model ervan. In de draagstenen zijn diverse gravures gevonden, waaronder diverse schematische afbeeldingen van de Grote Moeder. Bij de ingang staat een menhir.

Les Pierres Plates liggen aan de Route de Kerhere, Locmariaquer, bij de zee. Ruime parkeerplaats aanwezig.

Les Pierres Plates is zo mogelijk nog indrukwekkender dan La Table des Marchands. De ene na de andere draagsteen bevat gravures. Het is alsof je rechtstreeks de magische wereld van de steentijd binnenwandelt. Een sprookjesgrot is er niets bij. De wandelaars en camperaars zien dat anders. Als ik uitgefotografeerd ben, observeer ik een tijdje wat voorbijgangers doen. Het meest voorkomende is het maken van een selfie bij de ingang van de grot. Een enkeling loopt de gang een paar meter in en komt er dan weer uit. Kinderen worden door hun ouders weerhouden om naar binnen te gaan. Op zich is dat goed, want dat is het behoud van dit wereldwonder, maar wat wordt deze rijkdom door veel mensen over het hoofd gezien.

Tegelijkertijd vraag ik me af of dit alles niet veel beter beschermd zou moeten worden, maar misschien komt dat vanzelf als deze gang van megalieten door de toeristen uit Carnac wordt ontdekt. Dan moet men zeker slijtage van de afbeeldingen tegengaan.’

Tekst en foto’s Hendrik Gommer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.