Oer-EHBO in de prehistorie – Een verbandje met honing en kruiden

0
4324

In de oertijd was er vast sprake van eerste hulp bij ongevallen, maar bewijzen hiervoor zijn lastig te vinden. Menseklijke botten hebben aangetoond dat men het genezingsproces hielp bij botbreuken en ook kennen we al trepanaties in de prehistorie. Vandaag de dag bestaat onze EHBO-koffer uit pleisters, verbanden, watten en ga zo maar door. In plaats van deze spullen is het ook mogelijk spullen uit de natuur te halen. Door naar andere culturen te kijken wordt duidelijk welke planten kunnen helpen als natuurlijke EHBO-materialen. Planten en honing kunnen helpen bij genezing van wonden doordat deze ontstekingen en bacteriën tegengaan. Maak een simpele pleister door de wond af te dekken met duizendblad en eroverheen weegbree te wikkelen.

Honing

Honing heeft een antibacteriele werking en hiervoor zijn meerdere redenen aan te dragen. De honing bevat glucoseoxidase uit het speeksel van de bijen en dit enzym heeft een antibacteriele werking. D glucoseoxidase heeft als reactie op wondvocht, namelijk de productie van een kleine hoeveelheid waterstofperoxide. Deze hoeveelheid doodt de bacterien.
Ook trekken de suikers uit de honing wondvocht aan en blijft de wond vocht – ook dit bevordert de genezing van de wond. Meer weten over de werking van honing als medicijn, klik hier.

Smeerwortel

De smeerwortel is al lang in gebruik als geneesmiddel bij blauwe plekken, breuken, kneuzingen en verstuikingen. Uitwendig wordt de plant gebruikt bij botbreuken, gewrichtsontstekingen en wonden. De stof allantoïne in de smeerwortel stimuleert de vorming van nieuwe cellen wat de genezing van wonden kan bevorderen.

Duizendblad

In de kruidengeneeskunde wordt duizendblad nog steeds gebruikt als middel tegen de meest uiteenlopende kwalen. De plant heeft een bloedstelpende en wondhelende werking.

Smalle en brede weegbree

Weegbree heeft een antibacteriele werking en wordt gebruikt bij ontstekingen van de huid en verwoningen, maar ook bij insectenbeten, verbranding en zwelling. Ook helpt het plantje bij brandnetelbulten. Door snel met een gekneusde weegbreeblad over de rode plekken te wrijven is de pijn en jeuk snel verdwenen.

Kamille

Kamille werkt ontstekingsremmend, antibacterieel en kan worden ingezet tegen schimmels. Je kunt een kompres of zalf van kamille gebruiken bij ontsteking van de huid.

Hoe maak je een kompres?

1. Pluk de kruiden.

2. Maak een mengsel van de verse kruiden. Kneus de kruiden en pas direct toe op de huid. Of laat kopje van hele kruiden trekken in 1 kopje heet water water.  Laat het sudderen gedurende 2 minuten.

3. Maak het kompres. Leg op een vlakke ondergrond, een schoon stuk linnen, mousseline, gaas, of witte katoenen lakens. Spreid het kruidenmengsel op de doek.

4. Leg het kompres op de huid. Reinig het getroffen gebied. Plaats dan het kompres in het doek op de huid. Wikkel een doek rond het gebied en speld samen om de kompres zijn plaats te houden. Kompressen werken omdat de huid de geneeskrachtige voordelen van de kruiden kan absorberen. Je kunt met behulp van een warme kruik het kompres warm kan houden.

5. Laat het kompres zijn werk kan doen. Het kruiden kompres laat je op de huid zitten gedurende 1 tot 24 uur. Breng een nieuwe kompres aan als dat nodig is.

Bronnen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.