Tamme kastanjes – lekker om te poffen

0
1864

De oorsprong van deze boom (Castanea sativa) ligt in het zuidoosten van Europa. Al in de prehistorie werden kastanjes gekookt en gemalen tot meel. De Romeinen verspreiden de boom naar het noorden en in de vroege middeleeuwen was de kastanje in het zuiden van Nederland te vinden. Nieuw onderzoek geeft aanwijzingen dat de boom al in Noord-Europa was vanaf 200 jaar v.Chr., dus in de ijzertijd. Inmiddels is de tamme kastanje veel in Nederland te vinden, vaak aan de randen van bossen. De boom kan slecht tegen kou en heeft veel licht nodig. De boom kan een hoogte bereiken van 35 meter. Als leeftijd kan de tamme kastanje een leeftijd bereiken van 500 tot 1500 jaar.

Gebruik van vroeger tot nu

Het hout is prima timmerhout en lijkt op eikenhout. Het hout wordt veel gebruikt voor hekken, maar ook tuinmeubels, bruggen en vaten.

Eten?

De tamme kastanjes zijn in de maanden augustus en september te verzamelen (FLEISCHHAUER, ET.AL., 2017, p. 77). Om kastanjes te bewaren moet je ze in de bolsters laten zitten, maar kastanjes (of puree) kan je ook invriezen om een gans of kalkoen te vullen. Kastanjes kunnen worden gepoft, geroosterd of gekookt. Gekookte of gebakken kastanjes kunnen worden ingemaakt of verwerkt als puree. De puree kan worden verwerkt in gebak, soep en dessert of geserveerd als bijgerecht (lekker bij wild). Gepofte kastanjes worden in veel landen als lekkernij verkocht.

Geroosterde en fijngehakte kastanjes kunnen worden gebruikt om koffie van te maken (FLEISCHHAUER, ET.AL., 2017, p. 77). Gedroogde kastanjes kunnen worden vermalen tot meel en de meel kan gebruikt worden om soepen en desserts dikker te maken of als bakmeel. In het brood ‘la marcocca di Casola’ zit kastanjemeel met tarwemeel. Uit de kastanjes zijn suikers te halen die naar alcohol kan worden omgezet.

Kastanjes zijn zoet en notig van smaak (FLEISCHHAUER, ET.AL., 2017, p. 77).

Medicijn?

In de bladeren zitten de volgende inhoudsstoffen: looistoffen, flavonoiden, triterpeen, vet, zetmeel, hars, pectine en vitamine C. De kastanjes bevatten koolhydraten, kalium, magnesium, mangaan, koper, onverzadigde vetzuren, vitamines B1, B2, B5, B6 en E en fytosterinen (FLEISCHHAUER, ET.AL., 2017, p. 77).

De kastanjes werden vroeger ook gebruikt tegen diaree. In de volksgeneeskunde zouden de bladeren helpen bij kinkhoest, hoest, diarree en ontstekingen in de mond en keel.

Bronnen

FLEISCHHAUER, S.G., ET.AL., 2017. Eetbare Wilde Planten. Schildpad Boeken, Workum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.