Xanthos en Letoon: werelderfgoed in Turkije

0
1292
Carole Raddato from FRANKFURT, Germany [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons

In het zuidwesten in Turkije aan de rivier Xanthos ligt de Lycische stad Xanthos. De stad is gesticht door de Lyciërs, maar rond 1215 v.Chr. wordt de stad door de Hettieten veroverd en in 545 v.Chr. door de Perzen. In 333 v. Chr. veroverd Alexander de Grote de stad. De stad kwam onder Romeinse invloed vanaf het jaar 168 v.Chr., maar bleef onafhankelijk en werd een van belangrijkste Lycische steden. Uiteindelijk lijft keizer Nero de stad in en de stad blijft tot in de Byzantijnse tijd bewoond. Uit de Byzantijnse periode zijn een basiliek en een klooster bekend. Samen met Letoon staat Xanthos sinds 1988 op de lijst van UNESCO Werelderfgoed.

Xanthos
Ruines van Xanthos. Sjoehest [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)].

Ontdekking en Britse schatten

In 1838 werd de stad ontdekt door de Engelsman Charles Fellows. Deze ontdekker bracht reliëfs en sarcofagen naar het British Museum waar deze vandaag de dag nog te bewonderen zijn.  Het Nereïdenmonument is te bewonderen in het British Museum en dateert uit de vierde eeuw v.Chr.

Reconstruction Nereid Monument BM
Het Nereïdenmonument. British Museum [Public domain].

Bezienswaardigheden

Bijzonder zijn de Lycische graven van Xanthos waarvan sommige alleen als gipsafgietsels zijn te zien. Dit omdat de originelen zich in het British Museum bevinden. Het Harpijenmonument is een grafkamer op pilaar en dateert rond 500 v.Chr. Uit de Romeinse tijd zijn de volgende monumenten te vinden: het Romeinse theater, een ereboog ter ere van Vespasianus en de agora.

Lycian monumental tombs, the Harpy tomb and the pillared sarcophagus, Xanthos, Lycia, Turkey (8825052666)
Lycische graven, waaronder het Harpijenmonument. Carole Raddato from FRANKFURT, Germany [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons.

Letoon

Ten zuiden van het dorp Kumluova, langs de rivier de Xanthos ligt Letoon of Letoön, het heiligdom van Leto. Het heiligdom ligt vier kilometer ten zuiden van de stad Xanthos. Letoon was een van de belangrijkste heiligdommen van Lycie. De plek is nooit een echte nederzetting geworden, maar blijft een religieus centrum. Aan het einde van de zesde eeuw voor Chr. ontstaat Letoon als heiligdom voor de moedergodin. Vandaag de dag zijn de resten van drie tempels te bezoeken die dateren van de vijfde tot de eerste eeuw v.Chr.. Ook is er een theater te bezoeken uit de Hellenistische tijd. Het heiligdom blijf in gebruik in de Romeinse tijd en werd de locatie van een kerk die werd gebouwd van stenen van het heiligdom. Uiteindelijk werd de plaats verlaten in de zevende eeuw.

Letoon - panoramio (1)
Letoon. Angela Stefanoni [CC BY 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0)].

Onderzoek

In 1962 is door de archeoloog Metzger de Hellenistische tempel gewijd aan Leto en haar kinderen Artemis en Apollo. Archeologen hebben veel van de resten blootgelegd en interessante vondsten gedaan, waaronder de Letoon Trilingual Stele. Deze stele met drie talen (Lycisch, Grieks en Aramees) is nu te bewonderen in het Fethiye Museum en heeft een cruciale rol gespeeld in het ontcijferen van de Lycische taal.

Letoon-Stele 1
Letoon Stele. Ansgar Bovet [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons.

Adres

Xanthos, Kınık Mahallesi, 07970 Kaş/Antalya, Turkije
36° 21′ 22″ N29° 19′ 7″ E

Letoon Plaj Caddesi, Seydikemer, Mugla 48850, Turkey
36° 19′ 55″ N29° 17′ 23″ E

Bronnen

Wikipedia

Wikipedia

Wikipedia

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.