Samen met andere prehistorische sites en grotten in de Vézèrevallei zijn de grotten van Lascaux (Frankrijk) werelderfgoed sinds 1979. De grotten liggen in Montignac (Dordogne) en zijn sinds 1940 bekend. De grotten van Lascaux worden gezien als het beroemste kunstwerk uit de oude steentijd met de rijkste versiering. De schilderingen dateren zo’n 15.000 tot 10.000 v.Chr. en zijn gemaakt met bruine, gele, rode en zwarte kleuren. De kunst uit de periode 25.000 tot 10.000 jaar v.Chr. wordt toegeschreven aan de Magdaléniencultuur.

Schilderingen
In de grotten van Lascaux worden vooral dieren uitgebeeld, namelijk oerossen, bizons, neushoorns, paarden, herten en rendieren. Bijzonder is dat de schilderingen goed bewaard zijn gebleven, zowel de tekening als de kleuren. De kunst varieerd van lijntekingen, gravures tot schilderijen met hele gekleurde vlakken.

Olielamp gevuld met hertenvet, gevondne in de grotten van Lascaux, zo’n 19.000 jaar oud. Te bewonderen in het National Prehistorisch Museum in Les Eyzies-de-Tayac (Sémhur [CC BY-SA 4.0]).
In gevaar en het nieuwe Lascaux
Vandaag de dag zijn de schilderingen bedreigd door bacteriën en schimmels waardoor de grotten sinds 1963, niet meer voor het grote publiek toegankelijk zijn. In 1984 is een replica-grot geopend voor het grote publiek op 200 meter afstand van het echte Lascaux: Lascaux II. Het nieuwe ondergrondse museum Lascaux IV is geopend in 2016.

Bezoek adres
Lascaux II
Lieu-dit Lascaux
24290 Montignac
Bronnen
