Grotten van Lascaux – UNESCO werelderfgoed

0
1803
Francesco Bandarin [CC BY-SA 3.0-igo (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0-igo)]
Francesco Bandarin [CC BY-SA 3.0-igo (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0-igo)]

Samen met andere prehistorische sites en grotten in de Vézèrevallei zijn de grotten van Lascaux (Frankrijk) werelderfgoed sinds 1979. De grotten liggen in Montignac (Dordogne) en zijn sinds 1940 bekend. De grotten van Lascaux worden gezien als het beroemste kunstwerk uit de oude steentijd met de rijkste versiering. De schilderingen dateren zo’n 15.000 tot 10.000 v.Chr. en zijn gemaakt met bruine, gele, rode en zwarte kleuren. De kunst uit de periode 25.000 tot 10.000 jaar v.Chr. wordt toegeschreven aan de Magdaléniencultuur.

Lascaux II
Reproductie van grotschilderingen in Lascaux II. Jack Versloot [CC BY 2.0].

Schilderingen

In de grotten van Lascaux worden vooral dieren uitgebeeld, namelijk oerossen, bizons, neushoorns, paarden, herten en rendieren. Bijzonder is dat de schilderingen goed bewaard zijn gebleven, zowel de tekening als de kleuren. De kunst varieerd van lijntekingen, gravures tot schilderijen met hele gekleurde vlakken.

Lampe a graisse - Lascaux

Olielamp gevuld met hertenvet, gevondne in de grotten van Lascaux, zo’n 19.000 jaar oud. Te bewonderen in het National Prehistorisch Museum in Les Eyzies-de-Tayac (Sémhur [CC BY-SA 4.0]).

In gevaar en het nieuwe Lascaux

Vandaag de dag zijn de schilderingen bedreigd door bacteriën en schimmels waardoor de grotten sinds 1963, niet meer voor het grote publiek toegankelijk zijn. In 1984 is een replica-grot geopend voor het grote publiek op 200 meter afstand van het echte Lascaux: Lascaux II. Het nieuwe ondergrondse museum Lascaux IV is geopend in 2016.

Lascaux-IV 29
Lascaux IV. © Traumrune / Wikimedia Commons.

Bezoek adres

Lascaux II
Lieu-dit Lascaux
24290 Montignac

Bronnen

Lascaux plan
Plattegrond Lascaux. No machine-readable author provided. 120 assumed (based on copyright claims). [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)].

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.